Новини

Германия въвежда специални мерки за Коледа, почти пълна карантина започва в сряда

Германия въвежда специални мерки за Коледа, почти пълна карантина започва в сряда

© Associated Press

Германия въвежда по-строги ограничителни мерки от 16 декември 2020 г. до 10 януари 2021 г. във връзка с разпространението на коронавируса. По време на този период препоръчваме на нашите сънародници да се въздържат от пътувания в страната, съобщи Министерството на външните работи.

Съобщението бе изпратено след обявено ново затягане на карантината в страната след среща на канцлера Ангела Меркел и ръководителите на 16-те провинции. Решението се обосновава с невъзможността да бъде овладяна заразата и да намалеят новите смъртни случаи.

Затварят повечето магазини с няколко изключения като хранителните. Остават отворени и аптеките и банките. Фризьорските салони обаче спират да работят.

Училища и ясли ще работят само в извънредни ситуации за служители от крайна необходимост, които се налага да работят по време на пандемията. Призовават се родителите да се грижат за децата си сами “във всеки възможен момент”.

Служителите ще трябва или да бъдат пуснати във ваканция по-рано или да им бъдат дадени повече възможности за дистанционна работа.

Ще има известно разхлабване на мерките за събиранията за Коледа, но няма да може да се продават фойерверки. Досега в Германия действаше “по-мека” версия на карантината – оставаха отворени училищата и магазините, но не и ресторантите и баровете.

По информация на посолството на България в Германия действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на коледните и новогодишните празници, са следните:


– Остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство;

– В периода 24 – 26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство;

– На 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания;

– Допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации при условие минимално отстояние 1,5 м, носене на маска и без пеене;

– Извън този списък, но в обявените в германски медии мерки, е забраната за използване на фойерверки, както и за употреба на алкохол навън.

Обръщаме внимание, че от днес, 13 декември, е обявен вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч., които са в сила за цялата провинцията. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 ч. и 5:00 ч., продължава съобщението на Външното министерство.

Изискванията за рискови региони

Припомняме, че при пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на този интернет адрес, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си. Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони е задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

Припомняме също така, че от 11 декември 2020 г. задължителната карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия за пристигащите от рискови региони отпадна.

Съветваме българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Германия на следните телефони: Посолство на Република България във Берлин: +49 30 201 09 22; Генерално консулство на Република България във Франкфурт: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10; Генерално консулство на Република България в Мюнхен: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.