Новини

Германия забрани неонацистка организация

Германия забрани неонацистка организация

© Associated Press

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер постави извън закона съществуваща от 2016 г. неонацистка организация, известна като “Вълча бригада 44”, съобщи в “Туитър” говорителят му Стив Алтер, цитиран от ДПА.

В миналото прокуратурата е описвала целта на организацията като “укрепване на свободно отечество по германския морален закон”.

Смята се, че организацията има членове в четири германски провинции. Според представители на силите за сигурност те не биха се поколебали да използват насилие за постигане на целта за връщане на националсоциалистическата държава.

Тази сутрин полицията е извършила обиски на жилищата на 13 членове на организацията в провинциите Хесен, Мекленбург-Западна Померания и Северен Рейн-Вестфалия. Целта е била конфискация на активи на организацията и евентуална дясна радикална пропаганда, съобщи вътрешното министерство.

Членове на организацията живеят и в провинция Саксония-Анхалт, но там днес не са извършени обиски, тъй като не са издадени разрешения за тях поради недостатъчно основания.

От началото на годината Зеехофер вече е забранил две десни организации и една антисемитска организация.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.