Новини

"Глейзър аут": защо протестират феновете на "Манчестър юнайтед"

"Глейзър аут": защо протестират феновете на "Манчестър юнайтед"

© Reuters

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> “Можете да купите клуба ни, но не сърцата и душите ни.”

Така феновете на “Манчестър юнайтед” се обърнаха към собственици от фамилия Глейзър в неделя вечер, когато не позволиха дербито с “Ливърпул” да се изиграе. Демонстрациите на и около стадион “Олд трафорд” се превърнаха в най-големия акт срещу американските бизнесмени, но според мнозина няма да бъде последен.

Формално причина за протеста от неделя е планът за участие на “Юнайтед” в Европейската суперлига на най-богатите клубове, представена преди две седмици и след това бързо напусната от всички английски отбори.

Защо протестират феновете

Вече 16 години американската фамилия Глейзър управлява “Манчестър юнайтед”, след като придоби собствеността на клуба срещу 790 милиона паунда през 2005 г. По онова време “червените дяволи” продължаваха да бъдат водеща сила на Острова, но търпяха и процес на трансформация, с който легендарният сър Алекс Фъргюсън се опитваше да отблъсне “Арсенал” и набиращия сили с милиардите на Роман Абрамович “Челси”.

На футболния терен всичко започна отлично с три поредни титли във Висшата лига, Шампионска лига (2008 г.) и още две участия на финал в турнира за три години. Въпреки това през 2010 г. запалянковците на “червените дяволи” започнаха своето анти-Глейзър движение, станало известно с шаловете в зелено и златно – оригиналните цветове на “Нютън Хийт”, клубът, предшественик на “Манчестър юнайтед”.

През последното десетилетие “Юнайтед” спечели шест трофея (но остава без титла от 2013 г.), увеличи драстично популярността си в световен мащаб и капитализира огромния си маркетингов потенциал, но въпреки това недоволството на феновете се увеличи.

До голяма степен това се дължи и на факта, че когато фамилия Глейзър придоби собствеността, “Юнайтед” нямаше дългове, а сега те възлизат на 455.5 милиона паунда.

Според феновете управлението на Глейзър струва на “Юнайтед” над 1 мрлд. паунда.

"Глейзър аут": защо протестират феновете на "Манчестър юнайтед"

© Reuters

“Това е институция на 149 години, която никога не се е водела от стремежа към богатство”, припомниха феновете в неделя вечер по време на протестите. Те бяха и третата голяма демонстрация в рамките на 10 дни, както и поредната в рамките на тези 10 години.

Сред големите обвинения към Глейзър е и пренасочването на милиони от клуба към фамилията, вместо да бъдат инвестирани лични средства.

В последните години напрежението между феновете и ръководителите е постоянно, като то не беше потушено дори и след публичната подкрепа на сър Алекс Фъргюсън към Глейзър. Думите на шотландеца не бяха добре приети и нямаха ефект за имиджа на американската фамилия.

Призиви за продажба на клуба

“Този протест, тази демонстрация е последствие от случилото се преди две седмици със Суперлигата. Доверието към собствениците отдавна е загубено, феновете не протестират от две или три седмици, а единственият виновник за случките е фамилия Глейзър”, каза бившият капитан на “Юнайтед” Гари Невил.

Бранителят, който прекара цялата си кариера при “червените дяволи” и спечели осем титли, призова собствениците да продадат клуба.

“По мое мнение, ако продадат клуба в момента, ще спечелят много пари. Това би било почтено действие от тяхна страна и правилното време да се направи. Вижда се, че те нямат финансовите възможности да издържат “Юнайтед” повече”, добави Невил.

"Глейзър аут": защо протестират феновете на "Манчестър юнайтед"

© Reuters

Към момента собствениците не коментират протестите от неделната вечер, а единствената реакция от клуба беше за отлагането на мача. “Нашите фенове са запалени по “Манчестър юнайтед” и ние напълно признаваме правото на свободно изразяване и мирен протест”, гласеше краткото съобщение на сайта на “червените дяволи”.

След провала на Суперлигата Джоел Глейзър поднесе извинението си на феновете, но реакцията срещу него беше показателна.

“Действията говорят повече от думите. Той (Джоел Глейзър) и неговото семейство показаха, че тяхната единствена мотивация е да печелят пари за сметка на нашия клуб”, коментира Тръстът на феновете на “Юнайтед”.

Движение, което набира сили

Протестите на феновете на “Юнайтед” не са единствените в английския футбол. В последната седмица привържениците на “Арсенал” за пореден път изразиха неодобрението си към Стан Кронке. Американецът притежава мажоритарния дял акции от 2011 г., но беше призован да продаде клуба.

В последните седмици дори се появи и желаещ да купи “Арсенал” в лицето на шведския бизнесмен Даниел Ек, който получи подкрепата на легендите Тиери Анри и Патрик Виейра. Въпреки това Кронке обяви, че няма намерение да се разделя с “артилеристите”.

“Не съм запознат в детайли с цялата ситуация, но положението в “Юнайтед” и “Арсенал” може да се раздели от другите в английските клубове. Феновете на всички от Голямата шестица (“Юнайтед”, “Челси”, “Арсенал”, “Ливърпул”, “Сити” и “Тотнъм”) протестират срещу Суперлигата, но само тези на “Юнайтед” и “Арсенал” са против собствениците си. Да, може би демонстрациите бяха породени от този опит за отцепване, но те не са единствената причина”, заключи Гари Невил.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.