Лайфстайл

Готови са първите 7 хладилника в Гърция за съхранение на ваксини

Седем хладилника, които могат да замразят коронавирусната ваксина при -80 градуса по Целзий, вече са в Гърциа. Това са камери с дълбоко охлаждане и могат да съхраняват до 100 000 ваксини. Четири бяха превозени с камион и ще останат в централните складове, докато останалите хладилници ще бъдат преместени в 5-6 централни точки въз основа плана на Правителството.

През следващата седмица се очакват още седем, като Гърция е една от първите страни, които ги доставят, както и Германия.

Желаната ваксина се очаква до края на м. декември и най-вероятно е тази на Pfizer. В същия ден, в който ваксината пристигне, ще бъдат направени и първите ваксинации. В същото време през втората или третата седмица на декември в центровете за ваксинация ще се провеждат обучения на медицинския персонал за поставянето й.Ваксината ще бъде достъпна безплатно за всички гръцки граждани.

Припомняме, че Гърция наложи таван от 40 € за молекулярен тест и 10 € за бърз тест. Секретарят на дирекция „Търговия“ към Министреството на развитието Панайотис Стамбулидис съобщи,че тестовете за коронавирус са необходими за националното здраве и правителството няма да позволи частни лаборатории да печелят от пандемията за сметка на гражданите. Цените са в случай, че някой, без симптоми или с леки такива, реши сам да се изследва и потърси услугите на частна лаборатория. В болниците и държавните мобилни медицински пунктове тестовете са безплатни.

Максимална цена имат вече и всички стоки,които са свързани с дезинфекция.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.