Лайфстайл

Гърция обяви „привилегиите“ за ваксинирани и преболедували Ковид

Използването на маска ще бъде задължително в театрите, кината и отворените и затворени стадиони

Гръцкото правителство обяви „привилегиите“ за ваксинирани и преболедували от Ковид. Програмата бе представена от Държавния министър Йорго Герапетридис и министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис.

Според изготвената програма на правителството търговските обекти на закрито, кафета, стадиони, развлекателни центрове се разделят на две категории: Чисти пространства и смесени пространства.

Първата категория от „чисти пространства“ ще се допускат само хора, които са придобили имунитет, т.е. ваксинирани с две дози или с еднодозова ваксина и са преминали 14 дни след окончателната им ваксинация или хора със сертификат за преболедуване от последните шест (6) месеца.

В „смесените пространства“ ще се допускат всички, които могат да посещават „чистите пространства“, както и тествани с PCR тест или бърз тест, с отрицателен резултат за последните 48 часа.

Затворените пространства са разделени на категории: Затворени пространства, различни от развлекателни центрове (кина, театри, ресторанти, кафенета), заведения за забавление с жива музика, стадиони и други.

Използването на маска ще бъде задължително в театри, кина, отворени и затворени стадиони. Заетостта в „чистите пространства“ ще бъде от 75 до 85% от общия капацитет. За „смесени пространства“ от 25% до 75%.

Разпоредбата влиза от сила от 15 юли.

Всяко заведение трябва да обяви към коя категория ще принадлежи, като на входа ще има специално обозначение.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.