Лайфстайл

Гърция отваря малки търговски обекти, до 50 000 евро глоби при нарушения

От 13 декември Гърция отваря търговските обекти, поради претоварване на куриерите, разнасящи олайн поръчките. С други думи, продажбата на дребно ще бъде разрешена чрез процес на предварителна покупка и получаване на стоката извън магазина.

Поръчката ще се прави през електронен магазин, или по телефон, а плащането по електронен път или чрез ПОС-терминал, извън магазина. Ще се получава от едно лице в точно определено време с електронна разписка.

Опашката пред магазините може да бъде само до 9 души, а разстоянието между клиентите поне 2 метра.

Солени глоби ще се налагат при неспазване на мерките. Ако контролиращ констатира нарушение или клиент в магазина ще бъде наложена административна глоба – от 2000 до 50 000 евро в зависимост от кв.м., като в същото време ще се затваря обекта от 15 до 90 дни.

Услугата click away ще бъде разрешена само за търговски обекти на сутерен, които имат достъп до улица. Търговските обекти в Молове е необходимо да имат, при поискване от одитните екипи, подробен списък на планираните покупки на деня.

От понеделник, 14 декември отварят фризьорите салони, бръснарници и книжарници с възможност за удължено работно време от 7.00 до 22.00 часа.

Книжарниците ще работят с максимум 4 клиента в магазини до 100 кв.м. или 1 клиент на 15 кв.м. Фризьорските салони и бръснарници само със предварителна среща.

Припомняме също, че Гърция съкращава карантината за пристигащи в периода от 18 декември 2020 г до 7 януари 2021 г. от 10 на 3 дни. Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната.

Изискваната карантина и бързи тестове за COVID-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 7 до 23 часа, което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Отварят църкви за Коледа. До 9 души ще бъде разрешено в църкви и до 25 души в катедрали на Коледа и Богоявление.

Забраната за излизане навън на територията на Гърция вече е в интервала между 22 и 5 часа.

 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.