Лайфстайл

Гърция очаква бомбастично увеличение на туристите това лято

Гърция очаква тази година броят на туристите, които ще посетят страната, да достигне половината на броя на чужденците, пристигнали през 2019 г. Това съобщи говорителка на правителството, цитирана от Ройтерс.

Пандемията стана причина миналогодишният летен сезон в Гърция да е най-лошият от десетилетия, отбелязва агенцията.

Гръцката туристическа индустрия съставлява една пета от икономиката на страната. Миналата година в Гърция пристигнаха 7 милиона туристи, а приходите от туризма възлязоха на 4 милиарда евро. През 2019 г. Гърция бе посетена от 33 милиона чужденци и приходите възлязоха на 18 милиарда евро.

На 14 май властите премахнаха задължителната карантина за лица, пристигащи от държави, които на са членки на ЕС, но при положение, че са ваксинирани или представят негативен тест за COVID-19.

Може да очакваме увеличение на броя на пристигащите туристи тази година до 50% от броя на чуждестранните посетители през 2019 г., каза правителствената говорителка Аристотелия Пелони.

Пелони посочи, че първоначалните данни за броя на пристигащите чужденци са много положителни, но не са съвсем показателни, тъй като в Европа все още има много ограничения за пътувания.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.