Лайфстайл

Гърция разхлабва част от мерките, въпреки увеличаването на заразените

Гърция отслаби част от ограниченията, въведени за овладяване на ситуацията с коронавируса, въпреки нарастването на броя на заразените, съобщава Kathimerini.

В рамките на брифинг на здравното министерство в сряда вечерта заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че магазините на дребно – с изключение на универсалните магазини и моловете – ще могат да отворят отново от следващия понеделник, 5 април. От събота гражданите на южната ни съседка ще могат да напускат общините по местоживеене с цел спортуване – но само през почивните дни. Допуска се събирането на максимум трима души или едно семейство.

Гърция е под карантина от началото на ноември, като магазините на дребно, баровете и ресторантите бяха затворени, а хората имаха право да напускат домовете си само по конкретни причини и след или изпращане на текстово съобщение до властите, или носене на формуляр за декларация. Нарушенията се наказват с глоба от 300 евро. Въпреки ограниченията, в страната се увеличават броят на заразените с коронавирус и смъртните случаи.

Много отделения за интензивно лечение в болниците вече нямат капацитет, а министърът на здравеопазването Василис Кикилиас обяви в сряда, че още повече държавни болници ще бъдат трансормирани за лечение на болни от COVID-19. Властите заявиха, че облекчават мерките на карантината заради напрежението, което дългосрочните ограничения имат върху населението.

„Предвид умората след една година на тежка битка, новата комбинация от мерки… ще даде по-голяма степен… на свобода, което от своя страна ще помогне за по-доброто прилагане на защитните мерки“, цитира изданието думите на министъра.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.