Лайфстайл

Гърция се надява да удвои приходите си от туризъм

Гърция официално отваря границите си за туризъм в петък, очаквайки да удвои количеството посетители и приходите, спрямо тези от миналата година, според туристически служители и експерти. Този сектор представлява около една пета от икономиката на страната, коментира китайската агенция Xinhua.

Пристигането на първите чартърни полети от Централна Европа в петък съвпадна с облекчаването на ограниченията заради коронавируса. Гърция се стреми да надгради неочаквания миналогодишен успех за осигуряване на над 6 милиона туристически пристигания и над 4 милиарда евро приходи на фона на пандемията. Очакваното увеличение на туризма трябва да добави 2% към брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция тази година, се казва в доклад, публикуван в четвъртък от британската банка HSBC.

Безопасното отваряне на туризма през миналата година между първата и втората вълна на пандемията в Европа, т.е.от юни до ноември, доведе до възстановяване на Гърция от 23,5% от рекордните си приходи от туризма за 2019 г., според данни на Централната банка на Гърция.

В края на април 2021 г. Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) връчи на Гърция „Награда за глобален шампион за управление на кризата с COVID-19“. Този сертификат за безопасност е ключов актив за Гърция, заяви говорителят на хотелската асоциация „Атина-Атика” Лия Филареа за Xinhua, позовавайки се на проучванията на Асоциацията от миналото лято. Филарея каза, че безопасността е втората най-важна причина туристите да изберат Гърция миналата година, след археологическите атракции.

Признаците са много положителни за 2021 г., според гръцкото правителство. Позовавайки се на резервациите за това лято, министърът на туризма Хари Теохарис заяви в четвъртък, че „страната ни вече е възстановила 33% от приходите в сравнение с 2019 г., докато в Европа тази цифра е около 20%“.

Непосредственото, осезаемо доказателство за интерес са споразуменията за разширяване на сътрудничеството с големи туроператори, както и увеличаването на полетите, каза Теохарис на официално събитие за стартиране на туристическия сезон.

Гръцката национална туристическа организация (GNTO) тази година си сътрудничи с 18 авиокомпании и 78 туроператори, за да рекламира Гърция в кампания в размер на 10,6 милиона евро, каза генералният секретар на GNTO Димитрис Фрагакис пред участниците в събитието. Организацията ще провежда и интелигентни онлайн кампании с общ бюджет от 12,3 милиона евро, добави Франгакис.

Местната индустрия остава предпазлива поради неизвестността около пандемията, съобщи „Фокус“. Президентът на Гръцката конфедерация на туризма (SETE) Янис Ретсос смята, че „въз основа на последните данни и най-новите условия на глобалния фронт на пандемията и ваксинациите постигането на 50% от приходите за 2019 г., които бяхме изчислили преди няколко месеца, е доста амбициозна цел. “

Очакванията и плановете през 2021 г. ще трябва да се движат на по-ниско ниво и очевидно ще зависят от хода на пандемията и ваксинациите по света, каза той в съобщение по имейл. Повече оптимизъм има в Южно Егейско море, гръцкият регион с най-голям брой посетители. Вася Папаилия, говорител на Официалната инициатива за туризъм в Южно Егейско море, каза за Xinhua, че „целта за 50% e предпазлива прогноза, тази година може да стане дори по-висока“.

Хотелите ще се отварят постепенно, като се има предвид малкото търсене на този етап, като около 15-20% от 10 000 обекта в Гърция вероятно ще бъдат отворени този месец, каза Григорис Тасиос, президент на федерацията на хотелиерите „Панхеленик“ за Xinhua . Той обаче очаква всички хотели да бъдат отворени до края на юни.

Папаилия добави, че миналата година 58% от хотелите в южната част на Егейско море са били отворени, включително много популярни дестинации като Санторини, Миконос и Родос, а това лято „знаците са особено окуражаващи за хотелиерите“.

Тези признаци са от решаващо значение за планирането на индустрията: „Следващите няколко седмици ще бъдат много важни“, каза Тасиос, „не само по отношение на хода на пандемията в Гърция, но и по отношение на търсенето от чужбина за следващите няколко месеца.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.