Лайфстайл

Гърция се надява на около 16 млн. чужди туристи през 2021 г.

Гърция очаква 2021 г. броят на туристите, които ще посетят страната, да достигне половината на броя на чужденците, пристигнали през 2019-а, съобщи Ройтерс. През по-миналата година страната бе посетена от 33 млн. чужденци и приходите възлязоха на 18 млрд. евро.

Пандемията стана причина миналогодишният летен сезон в Гърция да е най-лошият от десетилетия, отбелязва агенцията. Гръцката туристическа индустрия съставлява една пета от икономиката на страната. Миналата година в Гърция пристигнаха 7 млн. туристи, а приходите от туризма възлязоха на 4 млрд. евро.

На 14 май властите премахнаха задължителната карантина за лица, пристигащи от държави, които на са членки на ЕС, но при положение, че са ваксинирани или представят негативен тест за КОВИД-19. Може да очакваме увеличение на броя на пристигащите туристи тази година до 50 процента от броя на чуждестранните посетители през 2019 г., каза правителствената говорителка Аристотелия Пелони пред сайта newsbomb.gr.

Тя посочи, че първоначалните данни за броя на пристигащите чужденци са много положителни, но не са съвсем показателни, тъй като в Европа все още има много ограничения за пътувания.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.