Лайфстайл

Гърция удължи мерките до 7 януари, обяви 10-дневна карантина

Да 7 януари остават затворени училищата, ресторантите, баровете, ски курортите и съдилищата в Гърция. Това обяви правителственият говорител Стелиос Пецас.

Ограничителните мерки, целящи да намалят разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта и забраната за пътуване извън областите по местоживеене се удължават. SMS-те за движение и излизане остават.

„С тези данни всяко връщане към нормалното състояние ще се извършва постепенно и безопасно. Пътят ще бъде по-бавен, но по-безопасен“, каза Стелиос Пецас.

Правителството ще обяви мерки за църквите, фризьорските салони и магазините по-късно тази седмица.

За завръщащите се от чужбина, в допълнение към познатия процес на подаване на PLF, отрицателен молекулярен тест (PCR) ще преминат през rapid-тест за бързо и ще влязат в 10-дневна превантивна карантина, ако влязат в Гърция през периода от Петък, 18 декември 2020 г., до четвъртък, 7 януари 2021 г.

От днес до 8 януари ще работят сезонните магазини от 07:00 до 20:30 всеки ден. За целта е необходимо да се изпрати SMS на номер 13033 с опция „2“, или попълнен формуляр за движение.

Гърция обяви локдаун на 7 ноември първоначално за три седмици, след което го удължи неколкократно.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.