Свят

Две силни земетресения разтърсиха Китай, има жертви

З еметресение с магнитуд 6,1 разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи Европейската служба за мониторинг на земетресения (EMSC), цитирана от Ройтерс.

Според китайска телевизия в резултат на труса има двама загинали.

Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 12 км и то е било последвано от вторични трусове, съобщи Европейската мониторингова служба. Китайската телевизия Си Джи Ти Ен написа в Twitter, че спасителите са открили телата на двама загинали. Телевизията съобщи, че още девет души са били извадени изпод отломки на сгради към тази вечер.

Телевизията съобщава, като се позовава на местните власти, че пропадането на пътища наред със свличания са прекъснали някои транспортни връзки, но електричеството, телефонните линии и интернетът все още работят.

Изданието “Глобъл таймс” написа в Twitter, че е било обявено извънредно положение от втора степен и вървят спасителни работи в град Дали, с население 134 000 души, намиращ се в провинция Юнан на около 24 км от епицентъра на труса.

По-късно бе съобщено, че силно земетресение с магнитуд 7,4 е разтърсило китайската провинция Цинхай в 2.04 ч. местно време (18.04 ч. по Гринуич), съобщи германският Изследователски център за геофизика (GFZ), цитиран от Ройтерс.

Трусът, чийто магнитуд бе повишен от предварителната оценка за 7, е бил с епицентър на дълбочина 10 км, съобщи Изследователският център. Засега няма данни за ранени и щети.

Епицентърът на труса е бил на около 523 км югозападно от град Ланчжоу, с население от над 2,6 милиона души, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Цинхай е рядко населена провинция, разположена в североизточната част на Тибетското плато.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.