Новини

Две трети от руснаците не искат "Спутник V" и вярват, че вирусът е създаден за оръжие

Две трети от руснаците не искат "Спутник V" и вярват, че вирусът е създаден за оръжие

© Reuters

Почти две трети от руснаците не искат да си поставят ваксината “Спутник V” и приблизително същият дял от населението вярва, че коронавирусът е създаден изкуствено като биологическо оръжие. Това показват данни от представително за Русия проучване на общественото мнение от независимия социологически център”Левада”.

То е проведено през февруари и според публикуваните в понеделник данни най-голямо нежелание да си поставят руска ваксина има в групата 18-24 години – 75% не искат, а само 19% са готови да се ваксинират.

Няма съществена промяна и в следващата възрастова група (25-39 г.) – 73% не искат, а 22% са готови да ги инжектират с ваксина. При тези над 45 години се усеща задаваща се промяна в нагласите – 29% одобряват ваксинирането, 64% не биха се подложили. За анкетираните над 55 години вече има сериозно разместване – 40% са “за”, а 49% са против ваксиниране.

Сред основните причини да се отказват участниците посочват странични ефекти (37%), включително висока температура и отпадналост, както и предпочитание да се изчака до края на изпитанията (23%) или че по принцип няма смисъл (16%).

През нито един момент от пандемията желаещите да се ваксинират не е надхвърлял 50%, а в момента делът им е най-висок. Постоянно са били между 36 и 38 процента желаещите да се защитят, а днес са 30%.

Произходът на SARS-CoV-2 остава силно политизиран въпрос една година след официалното обявяване на съществуването му. Мнозинството вирусолози и инфекционисти са към лагера на смятащите, че най-вероятно коронавирусът е възникнал по естествен път. СЗО обяви миналия месец, че продължава да търси обяснение за появата му и как и през кой посредник е преминал към хората, но че спира да работи по малко вероятната версия за изпускането му от лаборатория.

Въпреки това 64% от анкетираните над 1600 руснаци от 50 региона в страната са казали, че коронавирусът е създаден в лаборатория с цел да се използва като биологическо оръжие.

При 40-54-годишните тази група достига 71%. Едва 23% вярват, че SARS-CoV-2 се е появил по естествен път.

Когато ги питат откъде основно научават новините, се оказва, че версията за изкуствения произход е най-популяра сред информиращите се от приятели и познати (73%). Противоположната версия е най-популярна сред ползващите мрежата за съобщения “Телеграм”.

В страната с около 145 милиона души население първата ваксина беше одобрена още през август, а масовото ваксиниране започна през декември. На 10 февруари здравният министър Михаил Мурашко обяви, че над 2 милиона руснаци са получили поне една доза “Спутник V”. Плановете на властите са до средата на годината броят им да достигне 60 милиона души.

Днес ръководителят на Федералната медико-биологична агенция Вероника Скворцова каза на среща с президента Владимир Путин, че от юли Русия може да започне клинични изпитания на ваксина срещу коронавируса с продължително действие, съобщи Кремъл.

Ако имунитетът, основан на антитела, като правило се запазва в продължение на месеци, то клетъчният имунитет – години, и експериментално е доказано, че той се съхранява до 13-17 години, каза още Сковрцова. По думите ѝ при тестване върху голям брой доброволци проверката ще отнеме няколко месеца.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.