Новини

Директорът на разузнаването в САЩ нарече Китай "най-голямата заплаха за свободата" от 75 г.

Директорът на разузнаването в САЩ нарече Китай "най-голямата заплаха за свободата" от 75 г.

© Associated Press

Ръководителят на американското разузнаване Джон Ратклиф обяви Китай за “най-голямата заплаха за демокрацията и свободата” от Втората световна война.

В публикация за “Уолстрийт джърнъл” Ратклиф обясни, че Китай трупа мощ, като краде американски тайни и заменя американски фирми на пазара. По думите му Пекин се подготвя за конфронтация с Вашингтон, а целта му е да установи надмощие в света “в икономическо, военно и технологично отношение”.

Нещо повече, Китай вече е заменил Русия и контратероризма като фокус на американските разузнателни дейности, пише Ратклиф, а след това излага серия обвинения към азиатския гигант. На поста си той координира, след оставката на предшественика му миналата година и няколкото месеца на поста на верен съюзник на Тръмп, работата на общо 17 агенции за сигурност в страната.

От кражба на собственост до “модифициране” на войници

По думите му всяка година Китай осъществява чрез икономически шпионаж кражба на американска интелектуална собственост на стойност 500 млрд. долара. Зачестили са случаите на арести на китайски граждани от ФБР за кражба на изследователски материал, а отделно Китай е плащал на ръководителя на химическия факултет в Харвардския университет 50 хил. долара на месец до ареста му по-рано тази година.

В технология, произведена от компании като “Хуауей”, пък разузнаването залага уязвимости, затова няма как съюзниците на САЩ, които използват нейни технологии, да получават разузнавателна информация. “Хуауей” твърди, че няма връзки с китайското разузнаване и че целта на САЩ е да я неутрализират като пазарен играч в ерата на изграждане на мрежите от пето поколение (5G), които се очаква да преобразят световната икономика.

Друго тежко обвинение, основано на разузнавателни данни, е, че Китай е извършвал тестове върху войници, за да подобри “биологичните им способности”. Пекин също така, по думите му, се опитва с мащабна кампания да влияе на Конгреса за по-мек подход към страната – прави го шест пъти повече от Русия и 12 пъти повече от Иран.

Напрежение при Тръмп, без голяма промяна при Байдън

Статията излиза в момент, когато освен със САЩ напрежението в Китай расте и по отношение на Австралия, важен американски съюзник. Бяха наложени мита на австралийски вина, а фалшива снимка, разпространявана от китайски официален профил в социална мрежа, свързана с данните за неправомерни убийства, извършвани от австралийски войници в Афганистан, вбесиха Канбера.

Междувременно Белият дом продължи да санкционира американски фирми, добавяйки още 14 технологични производители към черен списък заради предполагаеми връзки с китайската армия. По-рано тази година САЩ наредиха затваряне на китайското консулство в Хюстън, а Китай отговори със затваряне на американското в Чънду. Коронавирусът, наричан от Тръмп “китайския вирус”, и решението да се спрат преференциите за Хонконг заради търканията за спорния закон за националната сигурност за Пекин, също задълбочиха напрежението.

Би Би Си отбелязва, че избраният за президент Джо Байдън, поел поста през януари, се очаква да продължи политиките на Тръмп към Китай, но не едностранно като предшественика си, а заедно със съюзниците.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.