Новини

Дишане, упражнения, говорене: съвети за изписаните от болница COVID пациенти

Дишане, упражнения, говорене: съвети за изписаните от болница COVID пациенти

© Reuters

Съвети при проблеми с дишането, леки физически упражнения, насоки при проблеми с говора. Това накратко е обобщила Световната здравна организация (СЗО) за пациентите с коронавирус, които са изписани от болница и Министерството на здравеопазването публикува препоръките в страницата си във фейсбук.

Брошурата започва с информация, че изписаните наскоро пациенти е нормално да изпитват недостиг на въздух или лесно да се задъхват. “Чувството да не можете да не можете да си поемете достатъчно въздух, може да предизвика тревожност, което допълнително влошава състоянието.Трябва да останете спокойни и да се научите да управлявате дишането си, за да облекчите епизодите на задъхване”, пише СЗО, но и уточнява, че, ако изписаният пациент започне да изпитва много тежък задух или упражненията не помагат, то тогава отново трябва да се потърси лекарска помощ. (Линк към публикацията с брошурата има в края на статията)

Позиции на тялото

СЗО посочва пет позиции, в които човек може да застане, за да облекчи затрудненото си дишане, както и техники как да се диша.

Съветът гласи да се седне в удобна поза с опора на гърба, да се сложи едната ръка на гърдите, другата на стомаха да се вдиша през носа (ако не е възможно, през устата) и да се издиша през устата. “Опитайте да влагате минимално усилие докато правите това упражнение, вдишайте и издишайте бавно, отпуснато и равномерно”, обяснява СЗО.

Упражнения

СЗО посочва, че упражнения не трябва да се правят навън, ако е студено. Ако и след изписването от болница е предписана кислородна терапия, то консултацията с лекар е задължителна, преди да започнат да се правят упражненията. Ако пък изписаният COVID пациент има трудности в придвижването, упражненията трябва да се правят в присъствието на друг човек. В началото винаги трябва да има загряване, а в края – разтягане.

Наложително е да се потърси лекарска помощ, ако изписаният COVID пациент има следните симптоми преди да започне с упражненията или, ако се появят по време на физическото натоварване:

Според брошурата хората трябва да правят упражнения с подходящото за тях ниво на трудност, като то се определя с тест за казване на изречение: “Ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или повече паузи, за да поемете въздух и дишането Ви е средно, до почти крайно тежко затруднено, то значи се упражнявате с необходимото ниво на трудност”, пише СЗО.

Съветът на организацията е упражненията да се правят пет дни в седмицата в продължение на около 20-30 минути (ако е възможно), като времето може да се увеличава с по 30 секунди до една минута. Упражненията започват със загряване (около 5 минути): повдигане на рамене, кръгове с рамене, накланяне встрани, повдигане на коленете от седнала позиция, упражнения с глезен в изправена позиция и кръгове с глезен. Следва маршируване от място, стъпване на и слизане от стъпало с двата крака, ходене по равен терен.

СЗО предлага и упражнения за физическа сила, които човек трябва да се стреми да прави на по три серии с десет повторения. Някои от тях са отблъсване от стена, странично повдигане на ръцете с тежести, клякания, повдигане на пети. (Линк към публикацията с всички упражнения има в края на статията)

Проблеми с гласа

СЗО пише, че понякога хората, които са били на апаратно дишане, може да имат проблеми с гласа – той да е дрезгав или слаб. Здравната организация препоръчва в такива случаи пациентите да продължават да говорят и да спират за почивка, когато се изморят. Не трябва:

Пълния текст на брошурата с всички съвети и упражнения може да достъпите тук:

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.