Новини

Дози срещу хора, или колко са ваксинираните срещу COVID-19 в България

Дози срещу хора, или колко са ваксинираните срещу COVID-19 в България

© Лили Тоушек

Колко са в действителност ваксинираните срещу COVID-19 в България? Допреди два дни държавата даваше два различни отговора на официалния сайт за коронавируса, като представяше броя на поставените до този момент дози за брой ваксинирани хора. Реалният брой на ваксинираните в страната е осезаемо по-малък – получилите една доза са с близо 1/3 по-малко от обявяваното, а при завършилите напълно имунизацията с нужните две дози разликата е в пъти. До този момент България е последна по ваксинации в ЕС.

До сряда (3 февруари) на www.coronavirus.bg – единния информационен портал, който е официален източник на информация за мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, до новите данни за заразата в страната, бе посочен и “брой ваксинирани” (към този ден бяха отчетени около 50 хил. души). Тази бройка беше ползвана и от повечето медии в страната.

Скрийншотът от сайта coronavirus.bg e направен на 26 януари. Подадена е информация е за 26 143 ваксинирани. В секцията за подробна статистика на сайта същото число е описано като брой поставени дози.

Дози срещу хора, или колко са ваксинираните срещу COVID-19 в България

© Скрийншот

Тъй като вече има над 10 хил. души, които са със завършена имунизация (за всички одобрени и доставени в България ваксини до този момент курсът на имунизация изисква две дози), то се породи съмнение за грешка и невъзможност броят на поставените дози и имунизираните хора да е един и същ.

Заради несъответствието “Дневник” изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването и държавната фирма “Информационно обслужване”, която поддържа портала. В четвъртък формулировката на сайта беше уеднаквена и вече навсякъде до съответното число е изписано “общо поставени дози”, а не “ваксинирани”. На брифинга на здравните власти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни: “До момента, вече коригирахме, на сайта излизаха данните за направени имунизации, които вие възприемате като имунизирани лица, което не е точно”. Данни за реално имунизираните хора Кунчев не даде.

Ето какво обясниха по-късно в отговор на “Дневник” от “Информационно обслужване”: “С цел внасяне на повече яснота относно данните за имунизираните лица, днес бе направена корекция на Националния информационен портал. Цифрата, посочена на началната страница на портала, показва броя на направените имунизации (общо поставените дози), а не броя на имунизираните лица”. От формата уточняват, че към момента в страната са доставени 94 920 общо дози ваксина (Pfizer/BioNTech и Moderna), от тях на този етап са приложени 50 124 дози, като с две дози са обхванати 16 433 души.

Колко са ваксинираните?

Все още няма официална информация, в която достатъчно ясно да е обяснено какъв е общият брой на ваксинираните хора. Към петък (5 февруари) в Единния информационен портал е посочено, че общо поставените дози са 54 025, а с две дози са ваксинирани 17 096. Сметката показва, че за тези, за които вече е завършена двудозовата имунизация, са използвани 34 192 дози. Изваждайки този брой от общо поставените дози, означава, че към 5 февруари с една доза са ваксинирани 19 833 човека. Т.е. в края на първата работна седмица на февруари в България са ваксинирани 17 096 човека с две дози и 19 833 с една доза, общо 36 929, въпреки че допреди няколко дни се подаваше официална информация, че техният брой е над 50 хил.

На няколко пъти здравните власти са коментирали, че България ваксинира с бавно темпо, защото е избрала да запази и да разполага във всеки момент с гарантиран брой ваксини за втората доза на хората с вече започната имунизация. Стратегията е да не се рискува да има хора с незавършена навреме имунизация заради липса на ваксини. Чакащи втората си доза към 5 февруари са близо 20 хил. души, а неупотребените ваксини два пъти повече – около 40 хил. Ангел Кунчев обясни, че това се дължи на забавянето при доставката на получаваните партиди до болниците и здравните инспекции из страната. “На 1 февруари например в България пристигат над 21 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, а дистрибуцията им до РЗИ-тата в страната отнема 2-3 дни”, обясни той. Така, по думите му, никога няма да има пълно изравняване между броя доставени и поставени дози.

Поставената от Европа цел

В края на януари брюкселското издание “Политико” изчисли, че с темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г. “Ако страната иска към 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден”, се казва в заключението на “Политико”. Тази бройка е повече от половината поставени дози в България за повече от месец (ваксинацията в страната започна на 27 декември 2020 г.)

Така поставената от Еврокомисията цел да се покрие 70% от населението над 18-годишна възраст, за да се осигури обществен имунитет и премахване на болестта, засега изглежда мираж. Осъществяването ѝ би означавало да бъдат имунизирани 3.9 млн. души. Още по-малко вероятно изглежда да бъде спазен и препоръчаният от Брюксел срок – до края на лятото.

В петък директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге каза, че Европа трябва да се обедини, за да ускори ваксинационната си кампания срещу коронавируса.

По време на традиционния брифинг на здравните власти, здравният министър Костадин Ангелов каза, че проблем към момента са не толкова нежелаещите да се ваксинират, колкото 50% от населението, какъвто е дялът на колебаещите се. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб за борба с коронавируса, засегна пред Би Ти Ви темата за народопсихологията на българите. “Най-сигурният начин българите да прояват интерес към ваксините е да се каже, че няма и да трябва да се използват връзки за да се ваксинират. Тогава ще станат опашки за ваксиниране”, каза той.

“Досега имаме доставка на малко количество ваксини. През февруари ще дойдат няколкостотин хиляди. Помнете ми думата, тогава ще говорим дали ще намерим достатъчно хора, които да се ваксинират. Ваксинацията в България ще върви много по-бързо”, казва математикът от БАН и Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред “България он ер”.

Понастоящем ваксинацията е във втора фаза, според националния план за ваксиниране. В нея попадат обитатели на домове за възрастни хора и учители. В първата фаза бяха работещите в системата на здравеопазването

Предстоящите фази ще обхванат “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности”, хората над 65 г. и тези с хронични заболявания и уязвими групи от обществото, за които има риск заради начина им на живот. Само в четвъртата фаза – на хората над 65 г. или хронично болните, правителството е изчислило, че трябва да има готовност да имунизира 1.8 млн. души.

Всяка от приоритетните групи във фазите ще запазва предимството си пред останалите – т.е. независимо в коя фаза е страната, лекарите винаги ще имат приоритет пред всички останали, а хората над 65 г. в социални домове, например, ще бъдат имунизирани преди връстниците си, които не са настанени в институции.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.