Новини

Доставките за Сърбия по българската част на "Турски поток" започват на 30 декември

Българският премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и сръбският президент Александър Вучич на церемонията за "Турски поток".

© Associated Press

Българският премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и сръбският президент Александър Вучич на церемонията за “Турски поток”.

Газопроводът “Балкански поток” в Сърбия е запълнен с газ, а официалното му пускане в експлоатация ще се състои на 30 декември. Това съобщи днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция ТАСС и БТА.

В ТАСС газопроводът е описан като “продължение на “Турски поток”. Думите на Вучич не са изненада, но предстоеше да се потвърди датата.

Пробно през газопровода бе пуснат газ. Ние не вдигнахме голям шум около това, но на 30 декември всичко ще започне, както обещах, заяви Вучич. Преди самия край на годината ще организираме малък празник, за да отбележим този ден, допълни сръбският президент.

България, а след това и Сърбия (това се вижда и във вчерашните съобщения) започнаха да наричат своята част от инфраструктурата, отвеждаща газа от “Турски поток” до двете държави, “Балкански поток”. За САЩ обаче тръбата е “Турски поток” независимо от избраното в София име. “Газпром” нарича газопровода в официални документи “продължение на “Турски поток”, така е описано съоръжението и в съобщението на ТАСС:

Преминаващият през територията на Сърбия участък се явява продължение на една от двете тръби на открития на 8 януари 2020 г. “Турски поток”, по който се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектираната мощност – 13.9 млрд. кубични метра газ годишно.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.