Общество

Доц. Рада Маркова за лекарствата при COVID – ето кои са теНапоследък търсим все повече информация, свързана с коронавируса, и онлайн пространството ни залива с безброй източници, които да ни информират за симптомите и начините на лечение.

Когато става въпрос за здравето обаче, е много важно да разчитаме на достоверност, за да не рискуваме безопасността си или тази на нашите близки. Наскоро в научен материал доц. д-р Рада Маркова, управител на Първа детска консултативна клиника – София, разказа за това кои са най-подходящите за COVID-19 лекарства, особено когато става дума за боледуване при децата.Доц. Маркова потвърждава тезата, че антибиотичното лечение рядко повлиява това състояние или се налага само в редки случаи, при много тежки усложнения.

Това, което се изтъква като най-често срещаното лечение при този род заболявания от рода на ОРИ (острите респираторни инфекции), са кортикостероидите и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), като споменава широко разпространената употреба на ибупрофен. “Противовъзпалителният му ефект е основан на потискане синтеза на простагландините, което влияе на вазодилатацията и отока на тъканите. Чрез повишен синтез на ендогенния интерферон той има противовирусен ефект”, казва д-р Маркова.

Той се прилага при висока температура или като болкоуспокоително. Д-р Маркова споменава излезлите преди няколко месеца, през март 2020 г., мнения, които поставиха под съмнение приложението на ибупрофен за пациенти, които проявяват симптоми на COVID-19. По думите ѝ Световната здравна организация много бързо е сменила първоначалната си позиция и към момента е налична задълбочена литература по темата в подкрепа на употребата на ибупрофен, особено в подобни случаи.

“Терапевтичните ръководства на National Institute of Health (NIH), които излязоха в края на април, сочат, че няма разлика между парацетамол, ибупрофен и останалите НСПВС за намаляване на треската при пациенти със и без COVID-19. Те също така съветват пациентите, които приемат НСПВС за друго подлежащо състояние, да продължат да ги приемат по начина, по който са им били предписани. С подобни препоръки излязоха EMA, FDA и локалната за България ИАЛ институция”, констатира д-р Маркова.

Доц. Маркова споменава симптоматичното лечение, което директно таргетира появилите се симптоми. Това могат да са както противокашлични препарати, така и локални деконгестанти, които възстановяват отока на лигавицата и нормализират процеса на секретите. Не на последно място тук д-р Маркова споменава и употребата на витамини и включването на други средства като движението. Важно е да се отбележи, че витамините са нещо, което да ни предпази или подсили и не бива да се прилага самостоятелно за лечение на симптоми на коронавирус или други грипни състояния.

“Нуждата от тях се появява в реконвалесцентния стадий, когато се активира обмяната на веществата. Подходящи са обогатените с микроелементи поливитаминозни препарати, под формата на сиропи и ефервесцентни таблетки”, съветва д-р Маркова.

Разбира се, при децата рискът от болести е много по-голям. Д-р Маркова посочва, че острите респираторни вирусни инфекции са водещата причина за заболеваемостта в детска възраст.

Най-често боледуват децата от 1 до 5 години, ако сравним процента с този на възрастните, а близо 70% от тях се заразяват средно между 6 и 8 пъти годишно. Най-лесният начин за това пък е чрез допир от болно към здраво дете от замърсени ръце или повърхности или по въздушно-капков път. Педиатърът посочва още и че реално едни от големите огнища за това са детските градини и училищата, където децата прекарват много време заедно.

Затова е много важно родителите също да умеят да направят точна преценка и ако е необходимо, да приложат самоизолация. Това е една от възможните профилактики, която може да се предприеме при съмнения, че детето ще се разболее или ако родителите знаят, че други деца не се чувстват добре. Д-р Маркова изтъква като жизненоважно спазването на добра хигиена и доколкото е възможно дистанция. Освен това вариант е поставянето на противогрипни ваксини. Те са подходящи както за деца, така и за възрастни и предпазват пациента от грип, както и от други ОРИ.

В много информации през изминалите месеци се споменаваше за това как децата прекарват леко коронавирусната инфекция. И макар това да е донякъде вярно, не са изключени случаите, в които все пак могат да се развият различни усложнения. Най-често срещаните симптоми при децата са свързани с болки в гърлото, запушен нос, висока температура, понякога до 40°С. Към типичните симптоми спадат още раздразнителност, главоболие, намален до липсващ апетит, мускулни и ставни болки. Кърмачетата и малките деца, при които симптомите са неспецифични, обикновено са сънливи, отпуснати или неспокойни. При кърмачетата и малките бебета това често създава затруднено дишане и задавяне. При децата до 2 години симптоматиката може да покаже и хриптене или свирене в гърдите, което трябва задължително да ескалира в по-задълбочен преглед и изследвания.

“Предвид самоограничаващия се характер е уместно консултация с педиатър да се търси 48-72 часа от началото на симптомите или във всички случаи на затруднено дишане, безапетитие, дехидратация или симптоми от страна на ЦНС. Изолирането на инфекциозния агент е възможно едва в 25% от случаите. Вирусологичното потвърждение дава възможност да се избегне ненужната употреба на антибиотици”, съветва д-р Рада Маркова.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.