Общество

До юли избират изпълнител на първите два участъка на жп линията от Северна Македония до БългарияВтората фаза от търга за изпълнител на първите два участъка от жп линията от Република Северна Македония до България се очаква да започне следващата седмица, изборът на изпълнител ще бъде направен в края на юни или началото на юли, а строителните работи може да започнат през август, предаде агенция МИА.

Това съобщи вчера пред журналисти директорът на държавната компания Македонски железници – Инфраструктура Хари Локвенец, като заяви, че се надява жп линията да бъде изградена бързо с помощта на правителството и на ЕС, предаде БТА.Жп линията от Куманово до границата с България, дълга 89 км, е разделена на три участъка – Куманово-Беляковце с дължина 31 км, Беляковце-Крива Паланка с дължина 34 км и последният от Крива паланка до границата с България с дължина 24 км.

Локвенец каза, че търгът е обявен за първите два участъка, които са финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Третият участък е финансиран съвместно от ЕБВР и Европейската инвестиционна банка. Освен кредитите е осигурена и безвъзмездна помощ.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.