Новини

Драги планира да преобрази икономиката на Италия с над €191 млрд. от ЕС

Драги планира да преобрази икономиката на Италия с над €191 млрд. от ЕС

© Associated Press

Очаква се италианският премиер Марио Драги да обяви как ще изглежда пакетът за възстановяване на италианската икономика след рецесията, причинена от коронавирусната криза.

Всички европейски държави разчитат за възстановяването си на парите, договорени от лидерите от ЕС миналата година. В случая на Рим обаче това ще стане с мащабна промяна на икономиката – от инвестиции във викоскоростни влакове и зелена енергия до пълна дигитализация на публичната администрация, пише “Файненшъл таймс”.

Италия и Испания са най-големите получатели на средства от фонда. Драги смята да използва за възстановяването 30 млрд. евро от италианския бюджет, но други 191.5 млрд. ще дойдат от фонда на ЕС, казват източници на авторитетното издание.

Така планът е на обща стойност над 221 млрд. евро. Вестникът пише, че планът е много важен не само заради съживяването на икономиката, тъй като растежът ѝ е слаб от години, и за ускоряване на прехода към по-нисковъглеродна и високотехнологина икономика – на карта са заложени усилията за възстановяване на ниво ЕС.

Очаква се бившият президент на Европейската централна банка, който бе назначен за премиер на правителство на националното единство в Италия, да представи плановете пред депутатите в началото на седмицата. След това те ще бъдат предадени на Еврокомисията, както и другите национални планове.

Целите

Според “Файненшъл таймс” планът на Драги включва:

– структурни реформи в икономиката, правосъдието (включително реорганизация на съдилищата, които са сред най-бавните в ЕС) и местната администрация;

– подобряване на електропреносната мрежа;

– инвестиция в проекти на базата на водородна енергия и други възобновяеми източници;

– подобряване на енергийната ефективност на обществените сгради.

Правосъдието е в списка с реформите, защото скоростта на съдебната система е силна спънка пред бизнеса, който иска да инвестира в Италия. За прилагане на търговски договора в Италия са нужни 1100 дни – почти два пъти колкото времето в Германия, Франция или Испания – според Световната банка.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.