Общество

ДС беше гореща тема … преди 30 г.Комисията по досиетата осведоми обществеността, че в листите на кандидат-депутатите има 87 души, които са били служители на бившата Държавна сигурност.

Нека се замислим какво означава това. Ченгетата и доносниците от Държавна сигурност бяха голям проблем – и морален, и в съвсем прагматичен политическо-икономически аспект преди 30 години. Тъжен факт е, че годините си минаваха, десетилетията – също, а хората, които се сменяха в управлението, така и не направиха нищо по въпроса. Включително тези, които най-ентусиазирано, но очевидно театрално се възмущаваха от Държавна сигурност.И ето ни в 2021 г., когато поколението, родено след падането на комунизма, вече е на границата между 20-те и 30-те си години, в съвсем активна възраст. На малцина от тях “служител от Държавна сигурност” им говори нещо. А още по-младите поколения? Ако чуят “доносник”, по-скоро ще се сетят за хора, които докладват некоректни постове в социалните мрежи.

Така че Комисията по досиетата, която продължава съвестно да си върши работата в архивите, вече може да се прехвърли като филиал на Историческия музей.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.