Свят

Държавата започва да изгражда жилища за военни

М инистерство на отбраната стартира пилотен проект в Пловдив за осигуряване на жилища, необходими за военнослужещите и цивилните служители на ведомството.

На днешното заседание Министерският съвет прие решение за даване на съгласие и определяне на условия и ред за учредяване на право на строеж върху имот – частна държавна собственост, предоставен за управление на МО, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Поземленият имот се намира на бул. “Освобождение” в район “Източен” в Пловдив, предаде БТА.

В хода на заседанието заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов е изтъкнал, че още от началото на мандата правителството е започнало изпълнението на амбициозна програма по отношение на армията.

“Благодарение на този Министерски съвет, благодарение на министъра на финансите и на премиера, в армията бяха направени много неща, които не са правени дълго време. Близо с 50 на сто бяха увеличени заплатите, реализираха се ремонти, модернизация на съществуващата техника, проекти за нова техника и други”, е подчертал Каракачанов.

Вицепремиерът е добавил, че в момента се поставя фокус върху работата по пакета от мерки, свързан със социалната политика на военнослужещите и осигуряването на жилища за тях. Към настоящия момент картотекираните военнослужещи, които нямат жилища, са 3109. “Бяхме си поставили като задача върху собствени имоти на Министерство на отбраната с процедура отстъпка от право на строеж да започнем изграждането на придобиването на жилища. Днешното решение е първият пилотен проект и той се осъществява в Пловдив”, е посочил Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът е бил категоричен, че стартиралата процедура ще позволи в рамките на 3 до 5 години да се реши жилищният проблем в армията без да е нужно финансиране от държавния бюджет.

Със зрелищен екшън клип МО рекламира военната професия

Приеха доброволната военна служба. Кой може да се запише

Въвеждат срочна служба в доброволния резерв

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.