Общество

Д-р Венева: Прибързаното сваляне на температурата пречи на оздравителния процес при вирусна инфекцияД-р Виолетка Венева е общопрактикуващ лекар, хомеопат, специалист по детски болести и обща медицина в гр. Батановци

– Д-р Венева, продължава да се говори само за COVID-19. Означава ли това, че в момента няма други вируси, които да ни разболяват и трябва ли веднага да изпадаме в паника от всяко здравословно неразположение?– Отговор на този въпрос ни дава ежедневната статистика на броя регистрирани пациенти на фона на направените PCR и антигенни тестове. Дори в периода на настоящата трета вълна максималната заболеваемост от COVID-19 към момента е под 30%. Това показва, че останалите над 70%, а и хората, които ежедневно преминават през нашите кабинети, без да се тестват, имат подобни оплаквания, които се дължат на други вирусни инфекции. А някои от тях също могат да доведат до тежки усложнения. Затова вниманието ни трябва да бъде насочено към човека и към неговото здраве, а не единствено и само срещу този вирус, който за съжаление промени изцяло нашия живот. И в никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, когато се почувстваме неразположени, защото тя е най-лошият съветник.

– Как можем да си помогнем сами при първи симптоми на разболяване, преди да стигнем до лекарския кабинет?

– Златно правило е да се лекува причината, а не последствието. И да помагаме на имунната система сама да се справи с проблема. Още от раждането си имаме заложени механизми за оздравяване. На първо място, това е температурата. Когато сме с температура, се активират нашите имунокомпетентни клетки и организмът започва да се бори с инфекцията. А когато тя се покачи над 38 градуса, развитието на бактериите и на вирусите спира. Грешка, която масово се прави, е болният веднага да посегне към някое температуропонижаващо лекарство, с което всъщност потиска тази защитна реакция. Да, за 3-4 часа ще се чувстваме малко по-добре, но по никакъв начин няма да помогнем за оздравяването, защото причината за инфекцията всъщност остава.

Тук на помощ идват хомеопатичните лекарства и Шуслеровите соли, с които вече 10 години постигам много добри резултати при моите пациенти. Хомеопатията активира преди всичко собствени защитни сили и организмът сам се справя с проблема. Когато човек няма възможност да посети лекар хомеопат, който да му назначи индивидуално лечение, на базата на индивидуалната клинична картина, винаги човек може да си помогне сам, преди да стигне до своя лекар, с т. нар. „комплексни хомеопатични лекарства“. Те съдържат по няколко хомеопатични съставки, които най-често повлияват всички основни симптоми на съответното заболяване и водят до много добри резултати.

Така например, при първи признаци на разболяване, когато е налице лека хрема, общо неразположение, болки в мускули и стави, дразнене в гърлото, може веднага да се започне прием на респираторния антивирусен препарат Инфлуцид – по 1-2 таблетки на всеки час. Комбинирам го с Шуслерова сол №3 – първата помощ на имунната система, която има отличен резултат при температура до 38°С. Тя се приема на всеки 10-15 минути до настъпване на подобрение. С тази комбинация пациентът винаги ще спечели ценно време, преди да стигне до своя лекар. А в 80-85% от случаите, благодарение на тази помощ, организмът успява сам да се пребори с инфекцията и изобщо не се стига до посещение на лекарски кабинет, нито до усложнения, прием на антибиотици и т.н. Задължително трябва да има и прием на достатъчно количество течности, както и на големи количества витамин С.

– Един от честите проблеми през пролетта са ангините. Това е и едно от заболяванията, за които често се предписва антибиотик, без реално да има необходимост от такова лечение. Как можем да подходим, когато се появи неразположение в гърлото и да предотвратим нуждата от антибиотична терапия?

– Не трябва да забравяме, че антибиотикът е едно невероятно откритие. За да се създаде един антибиотик, ни трябват 10 години. А на бактериите им трябват 6 месеца, за да си създадат резистентност към определен антибиотик, особено ако се прилага без реална необходимост. Абсолютно винаги взимам секрет за микробиологично изследване и ако евентуално имаме причинител, с който не можем да се справим само с хомеопатия, само тогава включвам антибиотик.

Но в повечето случаи ангината започва като вирусно заболяване и не налага приложение на антибиотик. В моята практика винаги започвам с чест прием на Тонзилотрен, който е комплексно лекарство за лечение на болно гърло и възпалени сливици. С негова помощ овладяваме болката и възпалението и предпазваме организма от наслагването на бактериална инфекция. Приема се начесто – отново по 1-2 табл. на всеки час. Постигам отлични резултати с него и почти никога не се стига до антибиотик. Комбинирам го с Шуслерови соли №3, №4 или №6, в зависимост от случая. Сол №3 е подходяща в началната фаза на инфекцията за още по-бързо овладяване на възпалението. Ако се появи белезникав налеп по сливиците, към Тонзилотрен добавям сол №4. А ако възпалението се задълбочава или хронифицира, или има гнойни налепи, е подходяща Шуслерова сол №6.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.