Новини

ЕБВР: България може още тази година да се възстанови от кризата

ЕБВР: България може още тази година да се възстанови от кризата

© dpa

Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5%, което означава шанс в края на годината страната да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Но има две важни условия за реализирането на този вариант, като и двете в момента не изглеждат възможни за подобряване – масово ваксиниране на населението и политическа сигурност.

Това сочи юнската прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие, разпространена днес. В нея подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но съседна Румъния, например, впечатлява с корекция от 3% на 6% растеж през тази година.

Обяснението за избягването на голям шок в първата година на пандемията в България е относителното запазване на вътрешното потребление – благодарение на ръст на заплатите, антикризисни мерки и правителствени разходи. От години на фискален излишък през 2020 г. се премина към дефицит от 3.4% от БВП, който ще се запази и през 2021 г., посочват от ЕБВР.

Износът спадна миналата година с 11.3%, а инвестициите – с 5.1%, а възстановяването на експорта на стоки става по-бавно отстраните в района. Износът на услуги (обикновено най-голям дял тук има туризмът) бе тежко ударен (спад от 28.6% през 2020 г.) и още не е ясно – основно заради бавното ваксиниране – какво ще успее да възстанови през настоящата година.

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави – предимно от бившия съветски блок – в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни – Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави като Черна гора, например, коятто основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022г.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.