Лайфстайл

Евролидерите решиха: Имунизационните паспорти ще бъдат приети с бързи темпове

„Ограниченията, в това число и за маловажните пътувания, трябва да останат на този етап“ – това е едно от основните заключения на европейските лидери на провелата се снощи видеоконференция, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа се намира в началото на третата вълна от Covid-19, а в много страни членки заразата отново се разраства, особено т.н. „Британски щам“, който е на практика във всяка една от тях. Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска спрямо разпространението и така се вижда първият ефект от ваксинирането на хората над 80 години.

Темата е била обсъдена и с американския президент Джо Байдън, който участва във видеоконференцията.

„Европейския съюз и Съединените щати са двата най-големи производители на ваксини и ние се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“, подчерта Фон дер Лайен

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои като наложително да се работи за подобряване на производството и разпределението на ваксините и добави, че европейските лидери са мобилизирани тази насока заедно с Комисията и страните членки.

Лидерите приеха и заключение за Турция, в което приветстват проявения конструктивен подход от декември, но добавят, че ако тя поднови провокациите си в Източното Средиземноморие са готови да използват всички налични инструменти защита на страните-членки и стабилността в региона

„Рамо до рамо Европейският съюз и Съединените щати могат да покажат на света, че демокрациите са най-добре подготвени да бранят правата на гражданите и достойнството им и да генерират просперитет!“

Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагира в Twitter след включването тази вечер на американския президент Джо Байдън във видеоконференцията на лидерите на страните членки на Евросъюза.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да се погрижи за доставките за собствените си граждани, защото това е пътят към изхода от кризата, в която е попаднал. Меркел декларира, че Европа не иска да се стига до срив в международните вериги за доставки, но фармацевтичните компании трябва да изпълняват договорите си.

„Победа срещу вируса е възможна, само когато всички имат шанс да се ваксинират“, заяви канцлерката.

Според френския президент Еманюел Макрон незадоволителният темп на ваксинация се дължи на прекалено сдържания подход на евролидерите, които е трябвало да покажат повече смелост при планирането на имунизационния процес.

Той подкрепи по-строгия контрол над износа на ваксини от Европейския съюз спрямо фармацевтичните компании, които не изпълняват договорните си ангажименти към Европейския съюз. По думите му Съюзът е закъснял с ускоряването на производството на ваксини и с ваксинацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото. Еманюел Макрон подчерта, че ЕС, за разлика от други страни, е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.

Премиерът Бойко Борисов също коментира проблемите с ваксините.

„Ключовото, около което всички се обединихме и сме единодушни – че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, който да помогне на всички държави-членки. Разбира се, окуражихме ролята на ЕК, ролята на Урсула фон дер Лайен, за изключително твърдата позиция, която трябва да води, към спазването на договорите на компаниите. Беше ни дадена информация относно „Спутник“ като ваксина. Те са представили в Европейската агенция по лекарствата своите документи, но тепърва ще се одобрява, ако се одобри, в следващите месеци. Най-рано юли“.

Миналата седмица на среща в Австрия няколко правителствени ръководители, включително българският премиер, адресираха несправедливото разпределение на ваксините в Евросъюза и поискаха промяна.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.