Свят

Европа каза кога ще одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

П одложена на натиск да ускори одобряването на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че ще огласи решението си на 21 декември – осем дни по-рано от планираното, предадоха световните агенции.

В комюнике агенцията посочва, че изтегля със седмица по-рано съвещанието, планирано първоначално за 29 декември, след като е получила допълнителни данни от двете компании.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

“Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.”, написа тя в Туитър.

Ройтерс отбеляза по-рано днес, че това ще даде възможност страните от ЕС да не изостанат от САЩ и Великобритания, където имунизационните кампании са вече в ход.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда Европейският съюз да одобри ваксината преди Коледа, за да може ваксинациите в страните членки да започнат още преди края на годината.

В началото на този месец ЕМА обяви, че планира да обяви решението си за ваксината на Пфайзер-Бионтех до 29 декември, а за ваксината на американската компания Модерна (Moderna) – на 12 януари.

Ваксината на Пфайзер-Бионтех вече бе одобрена от регулационните органи на САЩ, Великобритания и Канада, което позволи там да започне масово ваксиниране според одобрените имунизационни планове.

Говорителка на ЕМА потвърди днес, че прегледът на искането на компаниите Пфайзер и Бионтех за условно пазарно одобрение на разработената от тях ваксина в момента е в ход и решението ще бъде взето най-късно до 29 декември.

От Бионтех досега не са коментирали въпроса.

ЕМА има правомощия да издава препоръки за нови медицински терапии и средства. Последната дума дали такава терапия да бъде одобрена е на Европейската комисия и тя обикновено се съобразява с препоръката на агенцията, отбелязва Ройтерс.

Германският вестник “Билд” първи съобщи, че ЕМА ще вземе положително решение за ваксината на 23 декември, като се позова на източници от Европейската комисия. Изданието дори предположи, че ваксинирането с нея в Германия може да започне още на 26 декември, т. е. на втория ден от Коледа.

Публикуваха пълните резултати за ваксината на „Пфайзер”

Опасни ли са ваксините срещу коронавируса

Хакерите откраднали данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

Ваксинация срещу ковид-19 в България догодина

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.