Новини

Европейската федерация на журналистите проверява свободата на словото в Словения

Янез Янша

© CouncilEU

Янез Янша

Мисия на Европейската федерация на журналисте (ЕФЖ) ще проведе двуседмична онлайн проверка в Словения заради нарастващите опасения за свободата на медиите, съобщиха от организацията в петък.

Заедно с Международния институт за пресата и Словенската журналистическа асоциацията мисията ще провери фактите за натиск от страна на властите и заплахите срещу журналистите, се казва в съобщение на ЕФЖ – най-голямата журналистическа организация в Европа.

Словенският премиер Янез Янша е в открита война с медиите като заплашва журналисти в “Туитър” и Съвета на публично е наричал Словенската телеграфна агенция “национален позор”, а обществената радио и телевизия RTV е обвинявана от него, че разпространява “лъжи” и заблуждава хората.

Експерти от различни професионални и неправителствени организации ще се срещнат дистанционно (заради пандемията), с журналисти, редактори, асоциации, представители на гражданско общество, академици и евродепутати от целия политически спектър, както и с държавните институции и правителството. А малка група ще пътува до Любляна, за да разговаря на място с представители на обществената телевизия RTVSLO и Словенската прес агенция (STA).

Мисията ще подготви доклад за състоянието на свободата на медиите, който ще излезе през юли, след като Словения поеме председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Решението за съставяне на мисия за установяване на фактите идва след година съобщения за рязкото увеличаване на атаките и клеветите срещу журналисти от публични личности, включително от премиера Янша, и за открити опити за упражняване на контрол върху обществените медии. Сред кампаниите, подети от властите, беше лишаването на обществените медии от финансиране, което заплаши тяхното съществуване.

Едва, след като Европейската комисия изрично се произнесе, че субсидирането на словенската информационна агенция, финансирането беше предоставено от правителството на Янша, което твърдеше, че финансирането на обществените медии противоречи на правилата за общия европейски пазар.

Словения е на 36 място в класацията на неправителствената организация “Репортери без граници” за свобода на медиите. България в нея е 112-а.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.