Свят

Европейският съд по правата на човека поиска Навални да бъде освободен, Русия отговори

Е вропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес от руското правителство да освободи незабавно опозиционера Алексей Навални, като заяви, че съществува опасност за живота му, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

“Съдът отчете естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите обстоятелства на настоящото задържане на жалбоподателя”, пише ЕСПЧ в съобщение до медиите. Той подчертава, че Русия, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, е длъжна да изпълни неговото решение.

Путин: Навални използва Запада, за да се опита да “възпира” Русия

“Временната мярка” е постановена по жалба, подадена от руския опозиционер на 20 януари. Според Навални мерките, взети от руските власти, “не могат да предоставят достатъчни гаранции за живота и здравето му”. Временните мерки се приемат от съда в Страсбург по извънредна процедура. Те се постановяват при “непосредствен риск от непоправими щети”. ЕСПЧ отбеляза, че подобно решение не предрешава следващи решения “за допустимостта или съществото на делото”.

Руският опозиционер беше задържан на 17 януари след връщането си от лечение в Германия. Това доведе до протести в цяла Русия, при които бяха извършени около 11 000 ареста.

Има няколко случая, при които различни страни не са уважавали решения на ЕСПЧ, припомня АФП. През 2005 г. Турция екстрадира двама узбекистанци, въпреки временна мярка, приета от съда. През 2009 г. Молдова, а през 2016 г. Русия, бяха осъдени от съда за неизпълнение на подобни мерки.
Русия е спазвала решения на ЕСПЧ, но той никога досега не е искал от нея да освободи задържан, отбелязва АП.

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко определи решението на Европейския съд по правата на човека като безпрецедентна намеса в работата на съдебната система на Русия, предаде Ройтерс.

Решението на ЕСПЧ не може да бъде изпълнено, защото според руското законодателство “няма правни основния за освобождаването на този човек”, каза Чуйченко, цитиран от Франс прес. Руският правосъден министър добави, че това е “груба намеса” в работата на съдебната власт на суверенна държава.

Руски съд осъди на 3,5 г. затвор Алексей Навални

Руската прокуратура поиска за Навални 950 000 рубли глоба по делото за клевета

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.