Новини

Единодушно депутатите окончателно ограничиха правото на жалби на затворници

Нарушаването на правата на затворниците в България е проблем, посочван неведнъж от Съвета на Европа и в решенията на съда в Страсбург.

© Надежда Чипева, Капитал

Нарушаването на правата на затворниците в България е проблем, посочван неведнъж от Съвета на Европа и в решенията на съда в Страсбург.

Единодушно с 82 гласа “за”, 6 от които дистанционно, без “против” и “въздържал се” депутатите приеха на второ четене решението да ограничат правото на жалба на затворниците с промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Промените минаха както на първо, така и на второ четене в пленарна зала без никакъв дебат и обсъждане.

С решението се регламентира делата на затворниците, които обжалват строгостта на режима, при който изтърпяват присъдите си – например преместване от затвор в затворническо общежитие, както и обжалването на наказания, наложени от затворническата администрация, да не стигат до Върховния административен съд (ВАС). Вместо това решението ще се взема от местния административен съд.

Това ще капсулира осъдените, ще ограничи правата им и ще създаде риск от създаване на разнородна съдебна практика по региони, предупредиха още миналата седмица специалисти по наказателно право, с които “Дневник” разговаря. Нарушаването на правата на затворниците в България е проблем, посочван неведнъж от Съвета на Европа и в решенията на съда в Страсбург.

Поправката беше предложена от ГЕРБ с два основни мотива – че така ще се пестят пари от конвоирането на лишени от свобода до София и че Върховният административен съд (ВАС) ще се разтовари от подобни дела за сметка на по-малко натоварените административни съдилища.

Според новите разпоредби делата на затворниците ще се гледат в рамките на един и същи съд – административния съд в района, в който се намира затворът. Като първа инстанция ще се произнася един съдия, а като втора, когато изобщо я има – тричленен състав от същия съд.

Според адвокати има опасност да се ограничи достъпът до правосъдие с мотиви от битов характер. Освен това има риск от създаване на разнопосочна практика, без да е предвиден механизъм за преодоляването й.

Мненията и коментарите на юристи – четете тук

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.