Лайфстайл

ЕК дава и Гърция на съд заради замърсяването на въздуха

Европейската комисия изправя България и Гърция пред Съда на ЕС, след като и двете страни нарушават ограниченията за замърсяване на въздуха в продължение на години, въпреки многократните предупреждения, заявиха от Комисията в четвъртък, цитирани от Kathimerini.

Двата случая са последните в поредица от съдебни дела на ЕС за лошо качество на въздуха в страните-членки, включително Франция, Италия и Румъния, тъй като Брюксел се опитва да ограничи нарушенията, които застрашават човешкото здраве и целите за намаляване на замърсяването в блока. Комисията заяви, че ще сезира висшия съд на ЕС за превишаване на законовите ограничения за прахови частици от 2015-2019 г. от България, дори след като съдът разпореди на правителството на страната да се заеме с въпроса през 2017 г. България е един от най-тежките нарушители в Европейския съюз по отношение на надхвърлянето както на годишните, така и на дневни ограничения за прахови частици, казват от Комисията. Законите на ЕС изискват от държавите да ограничават замърсяването с прахови частици от 2005 г. Въпреки това, повечето от 27-те членове на блока масово не изпълняват целите през тази година.

Комисията също така сезира съда за превишаване на ограниченията за твърди частици в град Солун за всички години, с изключение на една от 2005 г. насам. „Усилията на гръцките власти до момента са незадоволителни и недостатъчни“, се казва в изявлението на ЕК.

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европа. Твърдите частици са допринесли за около 379 000 преждевременни смъртни случаи през 2018 г. в ЕС, въпреки че това е с 13% по-ниско в сравнение с 2009 г., се казва в скорошен доклад на Европейската агенция за околната среда. В четвъртък Комисията сезира върховния съд на ЕС и за Полша, тъй като не е защитила горите и дивата природа в страната.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.