Новини

Електронните записвани за ваксинация тръгват отново на 10 май

Електронните записвани за ваксинация тръгват отново на 10 май

© Юлия Лазарова

От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинeти, каза пред журналисти в Пловдив здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той уточни, че електронният регистър е за хора, които идват в определен час. “Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим”, каза Ангелов.

От вчера работят отново и зелените коридори за ваксиниране без предварително записване. Министърът в оставка съобщи, че тази седмица са поставени 100 хил. ваксини, което с е с 20% повече от предходната.

Ангелов каза още, че в понеделник пристигат 270 хил. ваксини на “Пфайзер”, която се сред най-търсените. До края на месеца ще продължат да идват ваксини и при добра организация могат да се поставят по 50 хил. дози на ден, смята здравният министър в оставка.

До момента общо са поставени над 815 хил. ваксини, а хората с две дози са малко над 213 хиляди. Днес членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев прогнозира, че колективния имунитет в страната може да е факт в края на юли, началото на август.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.