Новини

Емисиите на парникови газове превръщат Арктика в "съвсем различен климат"

Емисиите на парникови газове превръщат Арктика в "съвсем различен климат"

© Reuters

Бързата трансформация на Арктика в по-малко замръзнало, по-горещо и биологично променено място е допълнително ускорена от година на горски пожари, покачващи се температури и загуба на лед, съобщиха американски учени тази седмица.

Северният полярен регион на планетата регистрира втория си най-горещ 12-месечен период до септември 2020 г., като най-високите температури от 1900 г. насам се появяват през последните седем години, според годишен доклад за Арктика, издаден от Националната администрация за океана и атмосферата (Noaa) .

Арктика се затопля със скорост около два пъти по-висока от средната за света поради причинената от човека климатична криза.

Някои места бяха необичайно горещи през 2020 г., като части от Сибир бяха с 5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност през първата половина на годината. През юни сибирският град Верхоянск достигна 38 градуса по Целзий, най-горещата температура, регистрирана някога на север от Полярния кръг.

Междувременно морският лед в Арктика се сви до второто си най-ниско лятно ниво тази година за периода от последните 42 години, когато се правят сателитни измервания, като загубата на лед и нарастващата океанска топлина причиниха взрив на растежа на океанските растения и променено поведение на китовете.

На сушата ожесточени горски пожари опустощиха части от Арктическия регион, докато топенето на вечно замръзналите почви (пермафрост) и отстъплението на леда водят до все по-големи региони, покрити с нова растителност.

Емисиите на парникови газове превръщат Арктика в "съвсем различен климат"

“Това е поредната година на спиращи дъха промени в Арктика”, каза Дженифър Франсис, старши учен в Центъра за климатични изследвания в Удуел. пред в. “Гардиън”. “Температурите в Сибир са изключително високи през по-голямата част от годината, а арктическите проходи са отворени за корабоплаване много по-дълго от всяка предходна година.”

Огромната ледена покривка на Гренландия отново загуби маса през 2020 г., макар и с по-ниски темпове от миналата година, се посочва в доклада.

Непрекъснатото топене на ледниците по света подхранва повишаването на морското равнище, заплашвайки крайбрежните градове с наводнения. Учените наблюдават отблизо ледената покривка в Гренландия, както и еквивалента й в Антарктика, за да установят как огромните промени ще повлияят на околната среда.

Последният напълно непокътнат леден шелф в Канада се срути, след като само за два дни загуби повече от 40% от площта си, докато размразяването на пермафроста предизвика катастрофално разливане на петрол в Русия след колапс на резервоар за гориво.

Емисиите на парникови газове превръщат Арктика в "съвсем различен климат"

Последното научно предупреждение за променящата се Арктика ще даде допълнителна спешност на международните преговори за климата по повод петата годишнина от Парижкото споразумение за климата.

“Арктика преминава от преобладаващо замразено състояние в изцяло различен климат, поради емисиите на парникови газове“, каза Лора Ландръм, асоцииран учен в Националния център за изследване на климата на САЩ.

“Ако не намалим нивата на емисиите, арктическият климат ще се промени толкова значително, че тази година рекордно ниските нива на морски лед ще изглеждат големи и рекордно високите температури ще изглеждат хладни в сравнение с това, което ще изпитаме в бъдеще.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.