Общество

ЕП гласува споразумението за бюджета на ЕС до 2027 г.

Европейският парламент ще обсъди тази вечер постигнатото от Европейския съвет споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г., сочи дневният ред на започващото последно за годината заседание на евродепутатите.

Предвижда се бюджетът и условията за неговото отпускане да бъдат гласувани в сряда. Утре ЕП ще гласува за осигуряване на 47,5 милиарда евро за регионите на ЕС за преодоляване на въздействието от пандемията. Също утре евродепутатите ще обсъдят последните събития в държавите от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна), предаде БТА. 

В сряда ЕП ще обсъди отношенията на ЕС с Турция в светлината на решението на Европейския съвет за разширяване на санкциите срещу Анкара заради действията й в Източното Средиземноморие. В същия ден представители на опозицията в Беларус ще получат наградата на ЕП “Сахаров” за свобода на мисълта.

В петък евродепутатите ще се запознаят с последните новини по преговорите между ЕС и Лондон за сключване на търговско споразумение. Миналата седмица преговарящите се споразумяха срещите да продължат въпреки изтичането на поставените досега предварителни крайни срокове, а Европейската комисия предложи възможности преходът след оттеглянето на Великобритания да бъде удължен с шест месеца.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.