Свят

Ердоган си е поставил три дози ковид ваксина

Т урският президент Ердоган е подложен на остри критики, след като разкри, че е получил три дози ваксина срещу коронавируса, въпреки че страната му се бори да осигури достатъчно ваксини за работниците на първа линия, пише „Таймс”.

Ердоган е получил първата си доза от китайската ваксина „Синовак” на 14 януари и е един от първите хора в Турция, които са били ваксинирани. Той е получил втори доза на 11 февруари, а на 10 март е инжектиран за трети път, но не е ясно дали със „Синовак” или ваксината на „Пфайзер”, посочва „Фокус”.

Как коронавирусът може да “надхитри” ваксините

67-годишният Ердоган е първият световен лидер, който признава, че е получил три дози ковид ваксина. Той твърди, че е направил това, за да провери дали ще се повишат нивата на антителата му срещу коронавируса.

СЗО одобри китайската ваксина Синовак срещу ковид

Наистина, според редица учени, може да са необходими т. нар. „бустери” или ежегодни ваксини срещу ковиод-19 за укрепване на имунитета след стандартно препоръчваните две дози на ваксинация.

Пътуваме до Турция без PCR тест при следните условия

По времето, когато Ердоган е получи допълнителната доза, обаче на много хора в Турция им беше казвано, че трябва да чакат 12 седмици за повторно ваксиниране с „Пфайзер” поради недостиг на ваксини.

Енгин Йозкоч, ръководител на парламентарната група на основната опозиционна партия, коментира: „Няма дори една по доза за гражданите, а има три за Ердоган”.

При коя ваксина има най-малко тежки странични ефекти

Досега Турция е поставила близо 30 милиона ваксини, като 12 милиона души или 15,4% от възрастното население са получили две дози.

Приоритет за ваксиниране са служителите в туризма, тъй като отрасълът дава над 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Други ключови сектори са образованието и здравеопазването.

Ердоган обяви края на ковид-локдауна в Турция

Турското министерство на здравеопазването обмисля да поставя трета доза ваксина на здравните работници, но все още не е взето решение за това поради липса на данни за ефективността.

Почивка в Турция – да, но не за турци

Данните за ефективността на китайските ваксини на „Синовак” и „Синофарм” са противоречиви, а доставките на „Пфайзер” започнаха едва през март, като 30 милиона дози трябва да пристигнат в края на юни, а други 90 милиона до края на септември. Турция също подписа договор с Русия за турско производство на ваксината „Спутник V”.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.