Новини

ЕС готви електронна самоличност за гражданите

Еврокомисарите Маргрете Вестагер и Тиери Бретон ще представят днес предложението за въвеждане на електронни портфейли в ЕС

Еврокомисарите Маргрете Вестагер и Тиери Бретон ще представят днес предложението за въвеждане на електронни портфейли в ЕС

Европейската комисия ще предложи в четвъртък въвеждането на цифров портфейл, който ще предлага достъп до публични и частни услуги в целия ЕС.

Портфейлът, под формата на мобилна апликация, ще позволява на гражданите да се идентифицират цифрово и да съхраняват данни за самоличност, пароли и официални документи като шофьорски книжки, медицински рецепти, дипломи и др. Те ще позволят използването на услуги, които изискват идентификация и плащане като наемане автомобили, достъп до електронни публични услуги като издаването на документи, плащането на комунални сметки и др. Идентификаторът ще позволи да се доказва възраст, да се кандидатства за заем, да се отвори банкова сметка, да се подаде данъчна декларация.

Гражданите ще имат достъп до еднакви услуги на цялата територия на Съюза, като Комисията си поставя за цел да подготви платформата за въвеждането на портфейлите до октомври 2022 г. Уточняването на техническите параметри със страните членки вече е започнало.

Европейското приложение, което ще може да бъде ползвано чрез мобилни устройства, ще използва чрез лицево или пръстово сканиране и ще действа на принципа на вече познатите апликации за плащания на големите електронни платформи като “Епъл” (Apple), “Гугъл” (Google), “Тейлс” (Thales) и различни финансови институции.

ЕС възнамерява да ограничи достъпа на компаниите, които ще предлагат услуги до личните данни на потребителите в опит да спечели доверието им и да тушира страховете от кражбата данни чрез все по-дръзките кибер атаки.

Въвеждането на електронен портфейл може да генерира до 9.6 милиарда евро ползи за ЕС и да създаде 27 хил. работни места за период от пет години, изчислява Еврокомисията. Той ще спести генерирането на въглеродни емисии и може да има положително въздействие върху околната среда, твърдят авторите.

14 европейски държави вече разполагат със собствени схеми за цифрова идентичност, от от 7 могат да се използват през мобилни приложения.

Електронният паспорт идва докато ЕС се готви да пусне в действие първата електронна система за проверка на автентичността на удостоверенията за COVID статуса на гражданите, които трябва да улеснят движението в ЕС.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.