Свят

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Е вропейската комисия (ЕК) представи нов план за по-строга регулация на ИТ гигантите, съобщава БиБиСи. Планът предвижда повече правомощия на регулаторите, включително възможност за налагане на по-големи глоби и дори за разделяне на големите компании на по-малки.

Онлайн плащанията с голям ръст покрай пандемията

Основната част от новите правила са насочени към затягане на контрола върху това как технологичните компании събират и използват данни на потребителите. Също така ще се следи дали гигантите не използват позицията си, за да налагат своите услуги над тези на конкурентите в търсачките и онлайн магазините за приложения.

За целта са предложени два нови закона – за дигиталните услуги и за дигиталните пазари. С тях ще се създадат единни правила в рамиките на ЕС, които да осигуряват правата на потребителите, да защитават правото им на свобода на изразяването и да помагат на регулаторите, включително на местно ниво, да търсят отговорност от технологичните компании.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Законът за дигиталнтие услуги въвежда и скала – колкото по-голяма и влиятелна е дадена компания, толкова повече специфични правила ще има за нея. Например социалните мрежи трябва да приоритизират оплакванията от потребители, които вече имат история на коректно подаване на сигнали за проблеми.

Онлайн магазините пък ще трябва да проверяват самоличността на търговците и да имат начини да ги откриват, ако се окаже, че продават фалшиви или незаконни стоки. Големите ИТ играчи ще трябва да се подлагат и на ежегоден независим одит за спазване на правилата, да публикуват доклад какви мерки предприемат за различните проблеми и рискове, които срещат, включително незаконно съдържание, дезинформация и др.

Местните регулатори ще имат право да издават и заповеди към ИТ фирмите да премахват съдържание или пък да осигуряват достъп до такова до европейската централа на дадена компания дори и тя да не е в същата държава.

Може ли Xiaomi да се превърне в новия Huawei

Законът за дигиталните пазари ще засегне не само онлайн магазините, но и тези, които предлагат различни услуги и платформи – чат приложения, социални мрежи, търсачки, облачни услуги, операционни системи и др. Сред новите изисквания са и уведомление към регулаторите за планирано придобиване на друга услуга. Също така компаниите ще са задължение да позволяват на потребителите да изтриват предварително инсталиран софтуер и да използват други програми.

Глобите ще са високи – до 10% от годишния оборот в ЕС по закона за дигиталните услуги и 6% за дигиталните пазари. Те ще са допълнение към нарежданията за конкретни промени в практиките на нарушителите. Тези, които не ги изпълнят, или натрупат много нарушения, могат да бъдат задължени да отделят част от бизнесите си, за да влязат в норма.

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Пред БиБиСи Facebook коментира, че приема предложенията и смята, че са в “правилната посока за запазване на доброто на интернет”. Компанията отправи критики към Apple, че тя контролира цяла екосистема и “използва властта, за да вреди на разработчици и потребители, както и на големи платформи като Facebook”. Apple не е отговорила.

Google пък не е толкова доволна, като коментира, че се “притеснява”, че законите изглеждат “специално насочени към определени компании и затрудняват разработката на нови продукти, които поддържат малкия бизнес в Европа”.

Пред CNBC Twitter коментира, че приветства публикуваните проектозакони и ще подкрепя принципите на отворения интернет и защитата на потребителите. TikTok коментира, че ще прегледа предложенията и залага на сигурността от самото начало и е правилно платформите да са прозрачни и регулирани.

Какъв ще е ефектът от iPhone върху навлизането на 5G

Криптовалутата Libra сменя името си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.