Лайфстайл

ЕС ще наложи още санкции на Турция заради проучванията в Средиземно море

Европейският съюз ще наложи санкции на още турски граждани и компании, отговорни за проучвания в спорни води в Средиземно море, предвижда проектодекларация, която лидерите от ЕС да одобрят на срещата на върха в четвъртък, предаде Ройтерс. Ако текстът действително бъде одобрен, ЕС ще подготви допълнителни имена за списъка със санкции, който е в сила от 2019 г., и „ако е нужно, ще работи по разширяването му“, се предвижда в проекта, с който агенцията се е запознала, предава БТА.

Преговорите по декларацията от две страници все още продължават и Гърция и Кипър, които си оспорват с Турция правата за проучванията за въглеводороди в определени морски зони, смятат, че санкциите не са достатъчни, според дипломати, информирани за вътрешните дискусии. Лидерите от ЕС преценяват дали да изпълнят заканата от октомври да наложат санкции на Турция заради сондажите за въглеводороди покрай кипърското крайбрежие и Гърция.

В понеделник външните министри на ЕС заявиха, че Турция не е съдействала за прекратяването на спора с Гърция и Кипър около потенциалните газови ресурси, но оставиха евентуалното решение за санкции за срещата на върха.

ЕС създаде програма за санкции миналата година, за да накаже неразрешените проучвания в Източното Средиземноморие, замразявайки активи на хора и компании, обвинени, че са планирали или участват в дейности в изключителната икономическа зона на Кипър или в континенталния му шелф.

Досега само двама високопоставени представители на турската петролна корпорация ТПАО (TPAO) са включени в списъка, но по-рано тази година Кипър предложи списък с още имена, напомня агенцията.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.