Свят

Ефективни ли ще са ваксините, ако вирусът мутира

М утациите на коронавируса няма да наложат създаването на нова ваксина. Около това мнение се обединиха българските лекари, макар да прогнозират, че COVID-19 ще продължи да се променя. Според специалистите голяма част от мутациите са незначителни.

Преди дни американски изследователи откриха мутации на COVID-19, които му помагат да избегне свързването с антитела. На този етап обаче е малко вероятно новите форми на вируса да го превърнат в по-смъртоносен.

„По принцип всичко е възможно, въпросът е колко е вероятно. Вирусът, който и да е, няма за цел да ни убие, той просто има за цел да се разпространява”, обясни пред NOVA вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Нови изследвания доказват, че от началото на своето съществуване коронавирусът има около 13 хиляди мутации.

„Вирусът ще гледа да прави такива мутации, които го правят по-малко вирулентен, а не по-опасен. Ако той стане по-опасен, ще има по-тежки мерки и ще е по-лесно да бъде изличен”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Освен че мутациите на вируса няма да го превърнат в по-агресивен, няма да наложат и създаването на нова ваксина. Оказва се, обаче, че има и изключения.

„Проблем биха създали такива мутации, които да позволят на вируса, образно казано, да избяга от нашия имунен отговор. Да, такива мутации измежду всичките 13 хиляди, разбира се, че се откриват, но те са изключително редки”, каза проф. Александрова.

„Ваксините, които излизат първи на пазара, имат много кратък цикъл на производство, което позволява бързо да бъдат адаптирани, ако се случат такива неща, въпреки че аз не предвиждам такива неща да се случат“, добави д-р Симидчиев.

Според специалистите страховете на хората могат да бъдат елиминирани единствено с личен пример. „Аз ще се ваксинирам. Ще бъда един от първите по простата причина, че достатъчно много съм чел и мога да чета статии адекватно”, обясни пулмологът.

На теория е установено, че едва 200 мутации от съществуващите 13 хиляди може и да не предизвикат имунен отговор.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19

Борисов каза кога ще се ваксинира срещу COVID-19

Проблем с ваксината срещу ковид-19 – алергични реакции

Нови данни за ваксината на Пфайзер, САЩ решават дали да я одобрят

Лекар: Алкохолът намалява ефекта на COVID ваксината

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.