Общество

ЕЦБ иска право на вето върху криптовалутите в еврозонатаЕвропейската централна банка иска право на вето върху пускането на т.нар. “стабилни монети (криптовалути)” като Diem на Facebook в еврозоната, както и да има по-голяма роля в техния надзор, заявиха от ЕЦБ пред депутатите от Европейски парламент, съобщава Ройтерс.

Централните банкери по света са притеснени от разрастването на криптовалутите, особено на стабилните монети (stablecoin), които обвързват стойността си към една или повече официални валути. Те се опасяват, че това може да влоши контрола върху плащанията, банковото дело и в крайна сметка върху предлагането на пари, предаде Нова тв.Твърди се, че стабилните криптовалути монети, могат да бъдат обезпечени от реално съществуваща валута или стока (като например злато), докато тези цифрови, обвързани с алгоритъм, като например биткойн, не са обезпечени.

През миналия септември ЕС изложи планове за създаване на всеобхватни правила за криптоактивите, включително стрес тестове, както и капиталови и ликвидни изисквания, заявявайки, че технологичният гигант “Фейсбук” ще трябва да се придържа към тях, преди да пусне в еврозоната предложената от социалната медия стабилна монета, известна като Diem (с предишно наименование Libra).

В правно становище относно правилата на ЕС, централната банка заяви, че тя трябва да има последната дума дали да се позволи използването на стабилни криптовалути в еврозоната, без да се застрашава контролът върху инфлацията или безопасността на плащанията.

“Когато споразумението за референтни активи е равносилно на платежна система или схема, оценката на потенциалната заплаха за провеждането на паричната политика и за безпроблемното функциониране на платежните системи следва да попада в изключителната компетентност на ЕЦБ“, се посочва в становище на централната банка от 19-и февруари.

ЕЦБ добави, че предложените правила на ЕС трябва да бъдат променени, за да се посочи, че нейното становище по въпроса е задължително за националните органи, които оценяват заявленията за издаване на стабилни криптовалути.

Facebook първоначално планираше да пусне стабилна валута, наречена Libra, подкрепена от кошница с официални валути, но мащабира проекта миналата година след регулаторна реакция. Сега тя се стреми към дигитална монета, подкрепена с долари, наречена Diem.

ЕЦБ заяви, че емитентите на стабилни криптовалути трябва да бъдат обект на “строги изисквания за ликвидност“, подобни на тези, приложими към фондовете на паричния пазар, включително значителни парични резерви, за да им помогнат да издържат на големи клиентски парични потоци.

Европейската централна банка работи върху собствено цифрово евро, надявайки се да го пусне през следващите четири години. Това дигитално евро обаче няма да бъде предмет на правилата на ЕС за частните цифрови валути.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в интервю за Ройтерс през миналия месец, че регулирането на криптоактиви като биткойн трябва да бъде глобално, за да бъдат затвори всички възможни вратички.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.