Новини

Жертвите и заразените с коронавируса по света (карта)

Жертвите и заразените с коронавируса по света (карта)

© Reuters

От 31 март тази карта ще се обновява веднъж седмично. Данните в реално време следете тук.

Заразените за седмица по света надхвърлиха 4 млн. за седмица, но толкова са и оздравелите. Над 70 хил. са починалите, значителна част от тях – в Европа и Съединените щати.

Някои европейски държави обаче отчитат забавяне на разпространението на вируса, след като затягането на епидемичните мерки даде плодове. Случаите във Франция и Испания намялаха, тези в Германия – също, макар да доближават милион в страната, която все още остава по-слабо засегната от други големи в Западна Европа. Над милион скоро ще са и заразените в Полша, както и в Иран. Междувременно случаите в Израел отново започваха да се увеличават, макар и плавно засега, след като ги овладя първото в света връщане на карантината, но в момента е в ход разхлабване на някои противоепидемични мерки.

В съседна Сърбия вече се регистрират над 7000 новозаразени на ден. Толкова бяха и в Турция в началото на седмицата, докато страната не реши за пръв път да започне да обявява и случаите без симптоми. Така заразените за ден надхвърлиха 30 хил., а потвърдените случаи от началото на пандемията се увеличиха с почти 140 хил. или малко над 30%. Точният или дори приблизителният брой остава неизвестен, тъй като безсимптомните досега не се включваха в статистиката.

(Обновена на 22 ноември в 18:32 ч.)

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.