Свят

Жълт код за дъжд, кога ще спре да вали

В неделя преди обяд главно в източните райони ще вали дъжд, който временно ще спре. След обяд от юг ще започнат нови валежи, които до вечерта ще обхванат цялата страна. По-значителни ще са в Родопите и Странджа. Ще духа слаб в Източна България умерен северен вятър. Максималните температури ще са от 4-5 градуса в северозападните райони до около 10 в източните.

Жълт код за опасно силни валежи от дъжд

е обявен в четири области на страната. Кодът е в сила за областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. В тези области ще има значителни валежи от дъжд. Количествата на валежите ще са 25-30 л/кв. м, на отделни места – и повече.

По Черноморието

ще бъде облачно. Преди обяд ще има слаби валежи от дъжд, които временно ще спрат, но след обяд от юг отново ще започнат и ще са по-силни. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 9 градуса в северните до 13 в южните райони. Температурата на морската вода е 11-12 градуса, а вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините

ще е облачно и мъгливо. След обяд от юг ще започнат валежи от дъжд, над около 1500 метра – от сняг. Значителни ще са в Родопите и масивите в Централна и Източна България. Ще духа предимно умерен вятър с южна компонента. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра – около 1 градус.

В понеделник

ще се задържи облачно, валежите ще продължат, на повече места и повече по количество ще са в Централна и Източна България. В северозападните райони и високите полета има, макар и малка, вероятност да превали и сняг. Вятърът ще е слаб от северозапад, в източните райони умерен, от север. Дневните температури ще са с 2-3 градуса по-ниски. Привечер и през нощта валежите в почти цялата страна ще спрат.

Във вторник

сутринта все още на отделни места в Северна България е възможно да превалява слаб дъжд. От запад облачността ще се разкъсва, а след обяд и ще намалява. Вятърът ще отслабне и в по-голямата част от страната ще стихне. Минималните ще се понижат, а дневните ще са малко по-високи.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.