Новини

Забраната за внос на пластмасови отпадъци в Турция отекна в България

Забраната за внос на пластмасови отпадъци в Турция отекна в България

© МОСВ

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП “Лесово” на път към предприятие за преработка в Турция, съобщи Министерството на околната среда, което уверява, че е направено всичко тези отпадъци да не бъдат изхвърлени в България.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, е установила това на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро – Лесово.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт “Лесово”, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция “Хамзабейли” (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

Ден по-рано Турция обяви, че забранява вноса на голяма част от пластмасовите отпадъци, след като разследване показа, че внесен от Великобритания боклук гори или се изхвърля на плажове и край пътища.

РИОСВ – Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (от където са тръгнали съответните превози), като за целта е необходимо на ГКПП “Лесово” да бъдат предоставени коректно попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България, разяснява реда българското екоминистерство.

По информация на Митнически пункт – Лесово към 12 часа на 22.05.2021 г. на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там днес. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП “Лесово”.

Министерството уверява, че са сезирани всички компетентни органи по чл. 116 от Закона за управление на отпадъците, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.