Общество

Задържаният столичен полицай бил куриер на бутикова дрогаЗадържаният в четвъртък полицай е бил куриер на бутикова дрога – хероин, марихуана и амфетамин. Дирекцията наблюдаваше служителя два месеца, при поредната му доставка беше задържан. Той си беше позволил да осъществява тази дейност дори по време на отпуск и болничен ”, обясни директорът на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР – Стефан Банков, в ефира на „Здравей, България” по Нова тв.

Служителят от оперативния състав на Вътрешното министерство беше задържан в столичния квартал „Студентски град”. Мъжът е служител към СДВР в 6РУ. В зависимост от количеството, той е получавал различни суми, като минималната е била около и над 1000 лв. Той е бил дългогодишен служител на МВР.„Този служител е от добрите ни, което го прави и труден за залавяне, но все пак се справихме. Повече информация относно деянието на служителя може да даде Районната прокуратура”, обясни Банков.

Само за една седмица от Дирекция „Вътрешна сигурност” задържаха служител от Икономическа полиция в Костинброд, който е взимал подкупи. Арестуваха и жандармерист, обирал жилища в богатите софийски квартали. Банков определя случая като безпрецедентен.

„Успяхме да задържим служител, който участваше в домови кражби. Той е бил част от група, която се е занимавала с кражба на автомобили. Първоначално служителят само е превозвал групата, но е решил да направи бърза печалба и се включва в кражбите. Поведението му е арогантно, тъй като е обирал граждани в домовете им, без те изобщо да подозират”, разказа Банков.

Първоначално служителят е осигурявал „чадър” на групата, в която са участвали и престъпници с досъдебни производства, превозвайки ги с личния си автомобил. Той е разчитал, че при проверка ще може да представи служебната си карта и ще я избегне. Скандалното в този случай според Банков е, че служителят на МВР сам е обирал бижута и скъпоценности от домовете на хората, а крадците, на които е помагал, са се интересували само от кражбата на автомобили.

Относно полицаят от „Икономическа полиция” в Костинброд, който е задържан за взимане на подкупи, Банков обясни, че за дирекция „Вътрешна сигурност” случаят е бил предизвикателство.

„Ние го наблюдавахме от доста време. Той си беше създал една практика, в която да изнудва хората, за които самият той извършва проверки. Въвеждаше ги в заблуждение, че парите не са за него, а за магистрати. Служителят е взимал минимална сума от 2000 лв., което е сравнително висока такса. Наблюдавахме го години наред, но не винаги имахме възможност да документираме. Заловихме го при много трудни обстоятелства. Служителят си позволи да бяга, да прави опит да се отърве от сумата. Бе задържан след дълга гонка в столицата”, разказа още Банков.

Директорът на „Вътрешна сигурност” обясни, че в момента има 7 досъдебни производства към служители на МВР. Банков подчерта, че подобни случаи не се толерират и дирекцията ще продължава да ги разследва.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.