Новини

Започва проверка защо охраната на затвора не е завела арестант на погребението на майка му

Десислава Ахладова

© Цветелина Белутова, Капитал

Десислава Ахладова

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова е наредила проверки в главна дирекция “Охрана” и в главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, които не са изпълнили съдебно решение и не са придружили задържан гражданин на погребението на майка му.

Случаят беше описан в открито писмо на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, която е била съдия – докладчик по делото. Целия му текст можете да прочетете тук.

Казусът е на български гражданин, осъден в Албания и задържан в затвора в София докато съдът реши как да приложи присъдата на албанския съд. Наскоро майка му починала от COVID-19 и той поискал от съда разрешение да присъства на погребението. Получил го е, но съдебната охрана отказала да го заведе до гробищата, позовавайки се на текстове от закона, според които конвоира задържани единствено до болнично заведение или до съда. Така обаче е нарушено правото на зачитане на личния му живот – нарушение, за което България вече е била осъждана от Европейския съд по правата на човека.

Съдия Тодорова се обръща към министър Ахладова като представител на изпълнителната власт, чиито подчинени съзнателно не са зачели съдебното решение в нарушение на конституционния принцип на разделение на властите.

Министерството на правосъдието съобщава, че Ахладова е разпоредила да се изготви анализ на решението на Европейския съд по правата на човека по предходното дело по подобен казус и да се “прецизира
необходимостта от законодателни промени”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.