Новини

Заради бума на уикенд пътуванията няма спад на приходите от винетки

Олег Асенов

© Велко Ангелов

Олег Асенов

Спадът в приходите от продажба на винетки за транзитно преминаване през България през годината се компенсира с повече пътувания във вътрешността на страната в съботите и неделите. Това съобщи пред БНТ членът на управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” Олег Асенов.

По думите му през 2020 г. агенцията ще отчете не по-ниски стойности на приходите от пътни такси спрямо предходната въпреки намалението на пътуванията, почти прекратения транзитен трафик през лятото и въвеждането на тол система за тежките автомобили. Продажбите на уикенд-винетки са рекордни през юли и август, отчете Асенов.

Имаме повишение на прихода от пътни такси на тежкотоварните автомобили с 12%, приходите от винетки до днес са 258 млн. лв., а от тол такси на тежкотоварните автомобили 120 млн. лв., ще сме на нивото от миналата година, каза пътният шеф.

Той увери, че са обновени интерфейсите на всички канали за покупка на винетки, тя се активира за 15 секунди, а единичните случаи, когато човек плаща, но покупката не се отчита, са отстранени. Затова пътната агенция не очаква проблеми за гражданите, чиито винетки изтичат.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.