Общество

Затвор за мъж, пребил до смърт другОкръжен съд – Русе в процедура, протекла по съкратеното съдебно следствие, определи на 31-годишния Я. И. наказание в размер на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, за причинена смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Мъжът призна изцяло вината си за случилото се на 20 май 2019 г. в центъра на Русе произшествие. Тогава той минавал покрай заведение „Тирол“ на паркинга на хотел „Дунав“. Там бил пострадалият Г. И., който поради получена в миналото черепно-мозъчна травма, често си говорел сам на висок тон. Я. И. се ядосал от подвикванията и под влияние на изпитото голямо количество алкохол, му нанесъл удари с юмруци по главата и по лицето. Жертвата паднала на земята и си ударила главата в плочките, а подсъдимият продължил да му нанася удари с ръце и с крака.Свидетели сигнализирали на тел.112 и пострадалият бил откаран в болница в много тежко състояние, където въпреки извършените две операции на главата, на 24 май2019 г. починал. След признаването от подсъдимия на всички факти по обвинителния акт, съдът е длъжен да намали наказанието му с една трета, поради което първоначално определените четири години лишаване от свобода се редуцират на две години и осем месеца. Със същата присъда подсъдимият е осъден и да заплати 80 000 лв. обезщетение на дъщерята на Г. И.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.