Свят

Защо в Турция масово се запасяват със злато

Б ижута, кюлчета, монети – купува се всичко, стига да е злато. Това е единствената стока, която в момента се харчи като топъл хляб на истанбулската Капалъ чарши. Предполага се, че турците са се запасили със злато за 280 милиарда евро, разказват в ново видео от “Дойче веле“.

При търговците на благородния метал няма опасност от срив в продажбите заради пандемията. А точно обратното – купувачите се надпреварват да пазаруват злато. 

Мустафа Карлиова е бижутер от 30 години, но не си спомня някога да е имал толкова много работа, колкото през последните няколко месеца. 

“Когато сутрин отваряме, отвън вече купувачите се редят на опашка. Мисля, че не е преувеличено да говорим за треска за злато. И всичко заради пандемията. Хората не знаят какво още ги чака и се страхуват спестяванията им да не се стопят”, разказва той.

Винаги е било така – във времена на криза много хора предпочитат да инвестират в злато, вместо да държат парите си в банката. А Турция в момента се намира точно в такава криза. Обменните курсове ясно говорят за страховете на хората. Още преди кризата турската лира беше под силен натиск. Но след началото на пандемията тя се обезцени допълнително спрямо долара и еврото. 

В същото време златото поскъпна значително от началото на годината. Но потокът от клиенти не секва. Купува се всичко – бижута, кюлчета, монети – без значение какво, стига да е злато. 

“Не държа спестяванията си в турски лири, обръщам всичко в злато или в чужда валута”, разказва един от посетителите на Капалъ чарши.

Експерти смятат, че златото, което турските граждани държат у дома е на стойност 280 милиарда евро или почти 40 на сто от БВП на страната. А това се превръща в проблем за турската икономика. 

Защо – вижте във видеото. 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.