Свят

Защо се стигна до напрежението в Мездра

К метът на Мездра Иван Апарухов заяви категорично пред NOVA, че в града няма напрежение, въпреки че вчера около 70 души щурмуваха къщата, в която почина дете.

„В Мездра няма напрежение, има една огромна съпричастност с трагедията на това семейство. В крайна сметка и обществото трябва да знае истината. Не можем да бъдем управлявани от слухове. Има институции, които трябва да си свършат работата”, каза градоначалникът.

Дядото на убитото момченце Тома Томов пък сподели: „Майката на детето, което е извършило престъплението, според версията засега, се разхожда спокойно по улиците на града. Това са неща, които са фрапиращо неразбираеми”.

„Предполага се, че престъплението е извършено от едно наказателно неотговорно дете. Ние не можем да го разследваме, освен да снемем обяснения пред психолог. Не можем да го обесим и да го вкараме в затвора. То обаче е основен източник на информация. Не е нужно човек да е прокурор, за да разбере, дали на детето може да му се влияе и внушава. Изразих тази претенция пред органите, жената обаче продължава да се движи свободно”, смята още той.

„Когато моите хора, в мое отсъствие са разбрали, че жената се движи свободно по улицата, това се получи за няколко минути. Продължавам да твърдя, че ние сме мирни хора, нито един полицай не е пипнат, нито една полицейска кола не е одраскана. Допълнително се получи напрежение, когато моите хора видяха колите на бракониера и се ядосаха”, обясни Томов.

Той подчерта, че може да повлияе на неговите хора и обеща, че повече до такива ексцесии няма да се стига. „Това няма да го има, но вие дали можете да ми гарантирате дали от другата страна, като човек от другия етнос, дали вашите хора ще се съобразяват със закона, дали ще спазват закона и няма да вършат тия тежки престъпления.

Искам да кажа, че това престъпление има две страни. Едната страна е, че двете деца са приятелчета, детето не може с умисъл да убие приятелчето си. Убило е моя внук, ние с моя син нищо нямаше да правим, щяхме да си хванем адвокат и да си водим дело. Обаче втората част, уродливата част – такава част няма в историята. Детето влачено през целия двор, детето изхвърлено под дъжда, в локвата, без дрехи”, каза дядото.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

70 души щурмуваха къщата в Мездра, в която почина дете

Гешев се срещна с дядото на убитото дете в Мездра

Намериха тяло на 8-годишно дете на улица в Мездра

Има задържан по случая със загиналото 8-годишно дете в Мездра

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.