Свят

Защо СЗО поиска ново разследване за произхода на коронавируса

Р ъководителят на Световната здравна организация поиска днес ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде “Франс прес”.

Коронавирус: За какво предупреди СЗО

Тедрос Аданом Гебрейесус освен това разкритикува липсата на достъп до необработени данни за международните експерти по време на тяхното разследване в Китай за произхода на пандемията.

Експертите проведоха разследването си през януари и февруари. Те казаха след това, че хипотезата за изпускане на вируса от лаборатория, е най-малко вероятната. Но днес Гебрейесус каза, че се налага този въпрос да се разследва допълнително, вероятно посредством нови мисии на специализирани експерти, които той е готов да изпрати.

Каква е последната версия за произхода на коронавируса

Тези изявления шефът на СЗО направи на брифинг за страните членки на организацията по повод официалното публикуване днес на доклада от мисията на експертите в Китай.

На брифинга днес Гебрейесус посочи, че някои от международните експерти са му казали, че са имали трудности в достъпа до необработени данни по време на посещението си в Китай.

Това е рядка публична критика от шефа на СЗО към Пекин във връзка разследването за произхода на пандемията, което беше съвместно между Китай и световната организация.

“Надявам се, че нови изследвания, при които ще има сътрудничество, ще се базират на по-голямо и бързо споделяне на данни”, каза Гебрейесус.

На брифинга ръководителят на екипа от международни експерти Петер Бен Ембарек обаче омаловажи въпроса със споделянето на данни. Той каза, че в Китай, както и на други места някои данни не могат да бъдат споделяни заради спазване на неприкосновеността на личен живот.

Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби.

Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.

Борисов: Очакваме 700 000 дози до края на април

“Питай за ваксините”: Да се имунизират ли хората с ендокринни заболявания

Лекар: Вълната от заразени с коронавирус става все по-висока

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.