Новини

За Брекзит пак се преговаря в последната минута. Но този път време наистина няма

За Брекзит пак се преговаря в последната минута. Но този път време наистина няма

© Associated Press

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> Преди пет години тогавашният британския премиер Дейвид Камерън циркулираше из Европа, за да си издейства уговорки в отношенията между Лондон и Брюксел, които да предотвратят Брекзит. За референдума нямаше дори насрочена дата.

Преди четири години по това време премиерът Тереза Мей мълчеше упорито в отговор на въпросите кога ще задейства процедурата за напускане на ЕС и какво ще поиска.

Преди три години Мей се опитваше да прокара през враждебния парламент споразумението за “развода”. За сделка за бъдещите отношения с ЕС дори не можеше да се говори.

Преди две години тя упорстваше отчаяно, а парламентът – макар да не одобряваше нищо от действията ѝ – не успя и да я свали, въпреки няколкото вота на недоверие.

Преди година Борис Джонсън извоюва най-голямата изборна победа за торите от Маргарет Тачър насам, уреждайки Брекзит на 31 януари 2020 г. и преходен период…

… който ще приключи след точно един месец.

От 1 януари 2021 г. връзките между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат отрязани в рамките на нощ. Обикновените граждани ще могат да пътуват с цел туризъм, да, но под въпрос ще бъдат уреждани в продължение на десетилетия безпрепятствени отношения в търговията, сигурността, авиацията, услугите… (Какво значи Брекзит без сделка, вижте тук.)

Преговорните екипи работят буквално в последните минути – за да има споразумение навреме, то трябва да бъде одобрено от Европейския съвет (който се среща веднъж месечно), Европейския парламент и парламента в Уестминстър.

Ето кои са ябълките на раздора в преговорите:

Риболовът

Обединеното кралство напуска общата политика в областта на рибарството и поема контрола върху икономическата си зона: 200 морски мили от границата на териториалните си води или до половината линия в по-малки участъци.

Обединеното кралство се стреми към ежегодни преговори с ЕС по въпроса какво ще могат да ловят в своите води европейските риболовни флоти. Системата за “зонална привързаност” би разделила видовете между двете страни според местонахождението на рибите, а не по текущото разделение, основано на фиксирани риболовни модели.

ЕС се противопоставя както на “зоналната привързаност”, така и на ежегодните преговори, защото те не дават сигурност на местните риболовни общности. ЕС също така иска да запази улова на Великобритания до нивото от около 15-18% от рибата, уловена в настоящето от европейските рибари. Обединеното кралство иска повече, но предложи тригодишен преходен период за поетапно въвеждане на промените. ЕС се стреми към по-дълъг преходен период.

Общите стандарти за какво ли не

В политическата декларация за бъдещите отношения двете страни се ангажираха да “поддържат общите високи стандарти” в Обединеното кралство и ЕС “в края на преходния период в областта на държавните помощи, конкуренцията, заетостта, околната среда, изменението на климата и съответните данъчни въпроси.

Обединеното кралство се съгласи да не ги намалява, но не иска законодателството на ЕС да бъде изходната точка Двете страни са блокирани по въпроси как да дефинират настоящите си общи високи стандарти.

ЕС също така иска да гарантира, че докато едната или другата страна разработва стандартите си с течение на времето, за другата ще има последствия, ако реши да не спазва еквивалентните разпоредби. Преговарящите работят по модел, при който ако едната страна повиши стандартите, другата трябва да обмисли приемането им. ЕС иска след това независима комисия да преценява дали отказът на едната страна да се съобрази ѝ създава конкурентно предимство.

Обединеното кралство е против всякакви мерки, които биха дали на Брюксел право на предварително одобрение на вътрешното законодателство.

Решаване на спорове

Великобритания едностранно се стреми да пренапише споразумението за оттегляне (повече за това четете тук) и да наруши международното право. ЕС иска да може бързо да отвърне, ако има нарушение на задълженията в която и да е част от договора. Обединеното кралство иска да запази риболова и сигурността извън обхвата на разпоредбите за разрешаване на спорове.

Какво значи Брекзит в Лондон и в Брюксел

Все още ли ЕС не разбира какво означаваше Брекзит, поне от гледна точка на правителството? Този въпрос задава редакторът по европейски теми на Би Би Си Катя Адлър. Основното убеждение на ЕС е, че Обединеното кралство трябва да се присъедини към сделката за търговия и сигурност. Защото има “практически смисъл” и за двете страни. (А защо ЕС не желае “обикновено” споразумение с Лондон, четете тук.)

Но в петък главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост отново написа в “Туитър”, че всяка сделка трябва да “напълно зачита суверенитета на Великобритания”. Той каза, че това включва “контрол върху нашите граници, стабилна и принципна система за контрол на субсидиите; и контрол върху нашите риболовни води”.

Дали приемането на общи принципи за конкуренция с ЕС относно държавните субсидии и трудовите разпоредби би запазило суверенитета на едно Обединено кралство, което решава какво е в неговия собствен дългосрочен интерес? Или би означавало “предателство” на Брекзит?

Много срокове за Брекзит вече минаха, но 31 декември е краят и на преходния период. След това ЕС и Обединеното кралство могат да продължат да водят преговори, ако искат, но двете страни ще трябва да търгуват съгласно тежките тарифи на правилата на Световната търговска организация (СТО). Обединеното кралство няма да има достъп до енергийния пазар на ЕС, няма да има споразумение за полицейско и съдебно сътрудничество, а отделното решение на ЕС, за което финансовите услуги на Обединеното кралство могат да работят на единния пазар, може да бъде увредено.

Ако споразумение бъде постигнато до края на годината, то също трябва да бъде подписано, макар и прибързано, от лидерите на ЕС и от парламента във Великобритания. Ако е необходимо, Европейският парламент може да гласува в първите дни на новата година, макар и със стиснати зъби, след като сделката е влязла в сила предварително.

Лидерите на ЕС провеждат следващата си среща на върха на 10 декември. Това, поне в Брюксел, се разглежда като последния срок, до който трябва да бъде постигната сделка. Не “почти”, а наистина.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.